Vijesti
Politika
Staša Košarac
U paketu rješavati Mostar, Radončića i prebivalište
15.03.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
U paketu rješavati Mostar, Radončića i prebivalište
Smjena Fahrudina Radončića, ministra sigurnosti BiH, u Domu naroda bh. parlamenta ne može se rješavati odvojeno od pitanja Zakona o prebivalištu i boravištu i izmjene Izbornog zakona BiH u vezi s Mostarom, kazao je u petak Staša Košarac (SNSD), zamjenik predsjedavajućeg ovog doma.
Na inicijativu SDA, Radončić je u četvrtak razriješen dužnosti odlukom Predstavničkog doma, ali se o njoj mora izjasniti i Dom naroda. U ovoj stranci, koja se protivi predloženim novim rješenjima o prebivalištu, ali i o izbornim pravilima za grad Mostar, tvrde da Radončićevu smjenu u Domu naroda ne treba uslovljavati i povezivati s ovim zakonima, pišu Nezavisne.com
"Uz smjenu ministra bezbjednosti, i Zakon o prebivalištu i izmjene Izbornog zakona o Mostaru su takođe veoma važna otvorena pitanja, koja se ne mogu posmatrati odvojeno", istakao je Košarac, dodavši da iduće sedmice treba da bude poznato kada će zasjedati Dom naroda.
Halid Genjac (SDA), šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda, očekuje da sjednica bude održana vrlo brzo i tvrdi da nema prepreka za razmatranje inicijativa o smjeni ministra sigurnosti.
"Izmjene Zakona o prebivalištu i boravištu su na usaglašavanju unutra Kolegija Doma. Neovisno od tog usaglašavanja, Dom naroda može i treba nesmetano da održava sjednice i razmtra druga pitanja", ustvrdio je Genjac, dodavši da će Radončić biti smijenjen i u Domu naroda "ako stranke koje su glasale u Predstavničkom domu budu dosljedne i vjerodostojne".
Za smjenu ministra sigurnosti u Predstavničkom domu od vladajućih stranka glasali su SDP i SNSD i opoziciona SDA, dok su protiv bili poslanici oba HDZ-a i Radončićevog SBB-a, koji je do tada bio dio parlamentarne većine.
Borjana Krišto (HDZ BiH), šef Kluba hrvatskih delegata u Domu naroda, kaže da će njena stranka i u ovom domu biti protiv Radončićeve smjene, što ipak nije dovoljno da bi on ostao ministar.
U strankama zastupljenim u bh. parlamentu ne usuđuju se prognozirati da li će do izbora biti uspostavljena nova parlamentarna većina na nivou BiH, posebno zato što SDA tvrdi da neće predložiti svog čovjeka za novog ministra sigurnosti.
"SDA će najvjerovatnije ostati opozicija prema Vijeću ministara", kazao je Genjac, poručivši da "treba biti vidovit i procijeniti kada će biti riješeno pitanje Zakona o prebivalištu i boravištu državljna BiH".
Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a, smatra da tek nakon potvrde smjene Radončića u Domu naroda treba razmišljati o novoj parlamentarnoj većini.
"Ako je suditi po broju glasova za smjenu ministra bezbjednosti u Predstavničkom domu, ova potvrda neće izostati ni u Domu naroda", ocijenio je Prodanović.