Vijesti
Politika
Bakir Izetbegović
Referendum na Krimu ne može predstavljati problem za BiH
20.03.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Referendum na Krimu ne može predstavljati problem za BiH
Nakon izbora u Srbiji očekujem nastavak jedne korektne politike prema Bosni i Hercegovini u skladu sa izjavama koje je gospodin Aleksandar Vučić dao ranije, kazao je za Anadolu Agency (AA) predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.
Osvrnuvši se na protekle prijevremene parlamentarne izbore održane u Srbiji i pobjedu Srpske napredne stranke (SNS) na čelu sa Aleksandrom Vučićem, Izetbegović je kazao kako očekuje i nastavak evropskog puta Srbije, a koji odgovara BiH, te nastavak regionalne saradnje.
"Mislim da je u Srbiji došlo do sazrevanja, kojeg je simbol Vučić, jedne pozitivne promjene politike. Pozivam ga javno i u Bosnu i Hercegovinu je dobrodošao", rekao je Izetbegović, komentarišući Vučićevu izjavu da će na poziv rado posjetiti BiH.
"Mislim da ćemo ga pozvati za Business forum, a možda i ranije", kazao je Izetbegović.
Krimski referendum ružan presedan
Referendum na Krimu predstavlja ružan presedan, nastavio je Izetbegović, koji bi se mogao proširiti i dalje i "napraviti epidemiju referenduma i otcjepljenja".
"Gdje god živi pola miliona, milion ljudi, mogu odlučiti da se odvajaju od zemlje i mijenjaju granice, a to je jedan veoma opasan proces", pojasnio je Izetbegović.
Ipak, prema njegovom mišljenju, referendum na Krimu ne može predstavljati problem za Bosnu i Hercegovinu.
"Ma koliko to izgledalo opasno za nas, BiH nakon iskustava kroz koje smo prošli, mislim da narod nije spreman ići u takve avanture. Imamo Dejtonski sporazum i svaka nasilna promjena Dejtonskog sporazuma voljom jedne etničke grupe znači vraćanje na stanje od prije Dejtona, na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Oni koji razmišljaju o takvim stvarima neka znaju da, ukoliko krenu u tom smjeru, poništiće se Dejtonski sporazum i imaćemo Republiku BiH bez entiteta i kantona", naglasio je Izetbegović.
Izbori u Turskoj
U Republici Turskoj predstoje lokalni izbori, a Izetbegović je poručio kako je on pristrasan kada se radi o ovoj državi i ljudima koji njom upravljaju.
"Tamo je jedna garnitura mojih i prijatelja mog oca, prijatelja Bosne i Hercegovine. Oni su napravili jedan veliki iskorak, i politički i ekonomski, u posljednjih deset godina. Moram reći da iz sveg srca navijam da taj tim ljudi ostane na vlasti, da vodi Tursku kako je vodila u posljednjoj deceniji, da pomaže BiH kao i do sad. Želim svako dobro turskoj naciji, a mislim da je to dobro ostanak ove vlasti oličene u liku Recepa Tayyipa Erdogana", zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.