Vijesti
Politika
Treći entitet u BiH ne smije biti tabu tema
21.03.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Treći entitet u BiH ne smije biti tabu tema
Kad je riječ o ostvarenju ravnopravnosti Hrvata kao jednog od tri bh. konstitutivnih naroda, ni pitanje trećeg entiteta ne smije biti tabu tema, rekli su u četvrtak u Zagrebu hrvatski evroparlamentarci na tribini o novom političkom odnosu EU-a prema BiH.
Evropski parlament u februaru je izglasao rezoluciju o Bosni i Hercegovini, koju je sudionik tribine Ivan Vukoja, sociolog iz Hercegovine, nazvao "epohalnom", a koja traži ustavne i institucionalne promjene kako bi ta zemlja postala funkcionalna i jamčila ravnopravnost konstitutivnih naroda.
Vukoja kaže kako bi on, kako bi se izbjeglo razmišljanje o trećem entitetu kao o isključivo hrvatskoj cjelini, taj treći entitet nazvao "institucionalnom federalnom jedinicom s Hrvatima kao većinom".
HDZ-ov evrozastupnik Davor Stier rekao je kako je za rješavanje pitanja ravnopravnosti hrvatskoga naroda u BiH nužno budućnost te zemlje Evropi predstavljati "u konceptima koje Zapad može prihvatiti".
"Ne nacionalizmu, da federalizmu", rekao je Stier na tribini koju u je organizovao zavičajni klub hercegovačkih studenata i udruženje građana Istina.
SDP-ov evrozastupnik Tonino Picula kaže kako je razgovor o trećem entitetu legitiman, jer je hrvatsko pitanje u BiH još otvoreno.
"Ali Hrvati moraju paziti da ga sami ne zatvore ponavljanjem grešaka iz prošlosti ili inzistiranjem na onome što u ovome trenutku ne mogu dobiti", rekao je.
On treći entitet ne smatra rješenjem i nudi vlastito.
"Ako hoćemo prepravljati BiH, kantonizirajmo cijelu zemlju, ali učinimo to racionalno, bez bujanja birokracije. Ostvarimo tako i kolektivna i individualna prava", poziva Picula.