Vijesti
Politika
Ono što Dodik radi može natjerati Zapad da više 'otvori oči'
03.04.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Ono što Dodik radi može natjerati Zapad da više 'otvori oči'
Ruski kredit koji je Milorad Dodik dobio po ukrajinskom modelu, mogao bi znatno povećati interes političkog Zapada za situaciju u BiH, procjenjuje politički analitičar Bodo Weber.
Ovaj član nevladine organizacije Inicijativa za demokratizaciju politike (DPI) već godinama se bavi situacijom u BiH te zagovara snažniji angažman Njemačke na ovom području.
U razgovoru za „Dnevni avaz" Weber ističe kako činjenica da detalja kreditnog aranžmana nema samo dodatno povećava interes te naglašava da se taj ruski kredit neće isplatiti ni RS, a ni BiH u cjelini.
"Ruski krediti nisu ekonomskog, nego političkog karaktera i vidjeli smo posljednjih deset godina kako to izgleda. Ruska podrška Dodiku nije podrška ni Srbima ni RS, već ruskom interesu da se Evropa što više destabilizira i da se poveća ruski uticaj. Sigurno je da je to kontekst tog kreduta, a ne neka 'bratska briga'. Kredit će biti tema u evropskim prijestonicama. Sjedinjene Države već dugo žele jači angažman u BiH i to se vidi. No oni sami ne mogu i treba im EU, koja mora mijenjati svoju politiku" - smatra Weber.
Njegova je procjena i da ukrajinska dešavanja možda doprinesu većem interesu Zapada za BiH.
" Pozicija RS i Dodika je interesantna. Ono što sada Dodik radi može natjerati da Zapad više otvori oči" - kaže Weber.
Prema riječima Webera, rotesti će se nastaviti i kriza u BiH će se produbljivati. Ulje na vatru, ističe, dolijeva i Dodik prijetnjama o otcjepljenju.
"Zapad ne bi dopustio održavanje referenduma o nezavisnosti RS. No, mislim da referenduma neće ni biti. To je uobičajena 'žvaka' prije izbora. Godinama se o tome priča, a referenduma nema" - smatra Weber.
Ističe da još nema spremnosti nove njemačke vlade da se angažira u BiH.
" Pozicija Berlina do sada je bila tzv. strateško strpljenje. To je eufemizam za čekanje da se neke regforme same dese. Vidjet ćemo šta će se dalje dešavati. Nažalost, malo se ljudi u Bundestagu bavi Balkanom i BiH. U SPD-u su to dvojica-trojica. Oni su bili vrlo angažirani, ali za sada BiH nije na dnevnom redu ministra vanjskih poslova Njemačke" - kaže Weber.