Vijesti
Politika
HSP BiH
Hrvati će nestati iz BiH ako se zadrži stanje gdje Srbi i Hrvati imaju većinske entitete
24.04.2014. 14:00
Izvor: mojevijesti.ba
Hrvati će nestati iz BiH ako se zadrži stanje gdje Srbi i Hrvati imaju većinske entitete
Iz HSP-a BiH su priopćenjem istaknuli kako podržavaju održavanje tematske sjednice u Zastupničkome domu Parlamenta FBiH u svezi sa ustavnim promjenama.
"Prilazeći ovome strateškome političkome pitanju savjesno i ozbiljno", stoji u priopćenju "na Predsjedništvu stranke je usvojena: Deklaracija o pravima i položaju hrvatskoga naroda te načini i metode ostvaraja narodnih prava ili poboljšanja položaja.
Ovaj politički dokument HSP-a BiH jednim je od temeljnih dokumenata djelovanja stranke. On je bitan zbog toga što su dosadašnje vladajuće grješne strukture unutar hrvatskoga naroda prodale narodnu slobodu i tako hrvatski narod u BiH doveli u poziciju da se mora boriti za stanje slobode koje su ostvarili skoro svi narodi u Europi. HSP BiH drži kako je hrvatski narod vrijedan i dostojan slobode, te da je spreman žrtvovati se za takvu politika gdje će na kraju biti slobodan to jest svoj na svome. Smatramo da grješne političke strukture iz vladajućega HDZ-a BiH nemaju opću slobodarsku političku dimenziju dovesti narod do slobode i da ovakvo stanje u koje su oni doveli narod samo koriste za ucjene i zastrašivanje. Teorijska podloga za dijagnozu ovakvoga stanja hrvatskoga naroda u BiH kao stanja neslobode nalazi se u Međunarodnome paktu o građanskim i političkim pravima koji je usvojen na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, 16. prosinca 1966. godine, rezolucija br. 2200 A /XXI/, i koji je stupio na snagu 23. ožujka 1976. godine".
U priopćenju se, također, ističe kako u nazivlju Deklaracije HSP BiH stoji i način i metode ostvaraja narodnih prava ili poboljšanja položaja što predstavlja ozbiljan stranački potez jasno predstaviti viziju načina ostvaraja prava na narodnu slobodu. "Budući da ostale hrvatske stranke podanički kalkuliraju sa svime pa i sa pitanjem slobode hrvatskoga naroda smatramo kako je ovo bitan odmak unutar hrvatske politike i jedini način da se bilo naroda i politike sjedine u povjerenju, bez kalkulacija, jer je to pravi put do ostvaraja slobode.
Način da se dođe do relaksirajućega političkoga stanja u Daytonskoj BiH je otkloniti njezinu krucijalnu nepravdu, a to je da je praktično pola BiH nepravedno uokvireno u entitet Republika Srpska. Nužno je ozemlje RS svesti u razumne okvire. Naročito je bitno teritorijalne korekcije načiniti u području na kojem je odlukom Haaškoga suda počinjen genocid. Bitno je napomenuti kako je ozemlje RS administrativno i kako svi oni koji političkim potezima idu k osamostaljenju RS moraju računati na to i da bi bilo kakva realizacija takvoga nauma u najmanju ruku podrazumijevala bitnu korekciju ozemlja RS.
Ova se situacija mora riješiti političkim metodama i za nju je potrebito jedinstveno djelovanje bošnjačke i hrvatske politike u BiH uz jak međunarodni utjecaj.
U situaciji kada bi se ispravila najveća Daytonska nepravda, to jest kada bi se u razumne okvire dovelo ozemlje RS smatramo kako bi hrvatski narod u BiH morao imati najveći stupanj političke slobode, a to je onaj republikanski.
Kada je od Američkoga veleposlanstva u BiH pokrenut i na razini prijedloga od odabrane skupine ljudi dovršen novi ustav Federacije BiH otvorena je mogućnost poboljšanja položaja hrvatskoga naroda u Federaciji BiH.
HSP BiH u supstancijskom smislu prihvaća navedeni prijedlog Ustava Federacije BiH uz uvjet da se okrupnjavanje županija u Federaciji BiH učini na način da imamo veležupaniju s hrvatskom većinom. Veležupanije bi imale sve dosadašnje ovlasti županija i ovlasti koje su po sadašnjem Ustavu Federacije BiH bile podijeljene između županija i Federacije BiH i bile bi što se tiče tripartitne vlasti konstituirane na način kao i što je predloženo za Federacija BiH.
Iako su izmjene Ustava Federacije BiH u navedenom prijedlogu odabrane skupine od strane Veleposlanstva SAD-a u pojedinim segmentima radikalne, tu prije svega mislimo na ukidanje institucije Ureda predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH kao i uvođenje četvrtoga segmenta - nacionalne manjine i onih koji se nacionalno ne ćute - u sustav pariteta i rotacije na dužnosničkim položajima, mi ovaj prijedlog Ustava prihvaćamo uz uvođenje veležupanije s hrvatskom većinom jer u tome slučaju dolazimo u istu poziciju s vele-županijom(a) s bošnjačkom većinom.
Sljedeći potez u slučaju realiziranja navedenog bio bi ukidanje entiteta.
Ova mogućnost poboljšanja položaja hrvatskoga naroda u Federaciji BiH ostvarljiva je političkim djelovanjem i dogovorom s bošnjačkim političkim korpusom.
U slučaju da se političkim putem ne mogne doći u stanje da se izvojšti bilo sloboda bilo poboljšanje položaja hrvatskoga naroda u BiH hrvatski narod ima pravo na jednostrane poteze. Hrvatska politika mora biti spremna na takvu situaciju jer u protivnom će iz BiH Hrvati nestati ako se dulje vremena zadrži stanje gdje Srbi i Bošnjaci imaju većinske entitete.
HSP BiH će uložiti sve napore kako bi se političkim putem bar poboljšao položaj hrvatskoga naroda u BiH, a ako za to ne budemo imali potporu u razgovorima s političkim partnerima iz drugih naroda spremni smo i po Božjim i po ljudskim zakonima u situaciji kada narodno stanje dostigne kritičnu točku vući i osmisliti pravične jednostrane poteze", stoji u priopćenju HSP-a BiH.