Vijesti
Politika
Bakir Alispahić smijenjen iz Kadrovske komisije SDA
26.04.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Bakir Alispahić smijenjen iz Kadrovske komisije SDA
Predsjedništvo SDA je donijelo odluku kojom se Bakir Alispahić razrješava dužnosti člana Kadrovske komisije te stranke.
Na njegovo mjesto je imenovan Alija Fitozović, član Glavnog odbora SDA i predsjednik OO SDA Bosanski Šamac.
Smjenu Alispahića iz Kadrovske komisije predložio je potpredsjednik SDA Asim Sarajlić.
Ovim se nastavlja raskol u SDA uoči oktobarskih izbora.
Sam Alispahić je jučer kazao da je obračun sa "kadrovima" Sulejmana Tihića, potvrda da SDA klizi ka jednoumlju i autokratskoj vladavini pojedinaca.
Alispahić je smijenjen sa 14 glasova za i 10 protiv. Deset koji su glasali protiv uglavnom su kazali da nisu sigurni da se sa smjenom slaže i predsjednik SDA Sulejman Tihić.
To je nakon sjednice stranačkog predsjedništva novinarima kazao zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.
Rekao je i da će kontaktirati s Tihićem koji je inače teško bolestan te ukoliko on bude protiv, postoji mogućnost preispitivanja večerašnje odluke i eventualno njenog poništenja.
Izetbegović kao razloge za Alispahićevu smjenu navodi da nije na pravi način uzvratio povjerenje koje mu je SDA, iako nije njen član, ukazala članstvom u Kadrovskoj komisiji.
U tom kontekstu je između ostalog spomenuo Alispahićeve javne istupe, odnosno intervjue.
Na novinarsko pitanje da li se smjena Bakira Alispahića iz Kadrovske komisije može tumačiti kao raskol (između ljudi u stranci koji podržavaju Izetbegovića odnosno Tihića) Izetbegović je odgovorio:"Ne znam je li to raskol ili su naprosto drugačija viđenja u stranci".
Za prijedlog da Alija Fitozović, čovjek s ratnim referensama i angažmanom u stranačkom Glavnom odboru, bude u Komisiji umjesto Bakira Alispahića, Izetbegovića je, kaže, opredijelilo i to što je Fitozović prijatelj s Tihićem.