Vijesti
Politika
Lisak o implementaciji Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH
05.05.2014. 12:00
Izvor: 24sata.info
Lisak o implementaciji Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH
Lisak je detaljno elaborirao hronologiju i dinamiku koraka koji se vezuju za primjenu spomenutog zakona, navodeći da je optimist u pogledu obavljanja operativnih poslova koji se odnose na sukob interesa.
Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (Agencija) Sead Lisak smatra da propuštanje određenih rokova u sklopu implementacije Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH neće imati negativne implikacije u odnosu na obaveze koje predstoje u izbornoj godini.
Lisak je u razgovoru za Agenciju FENA detaljno elaborirao hronologiju i dinamiku koraka koji se vezuju za primjenu spomenutog zakona, navodeći da je optimist u pogledu obavljanja operativnih poslova koji se odnose na sukob interesa.
- Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH („Službeni glasnik BiH“, br. 87/13 ) propisano je da se radi provođenja tog zakona osniva Komisija za odlučivanje o sukobu interesa (Komisija), te da se pri Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije uspostavlja Ured Komisije za obavljanje stručnih, administrativnih i tehničkih poslova iz nadležnosti ove komisije - podsjeća Lisak.
Istovremeno, pojašnjava da je Zakonom o izmjenama i dopunama propisano da će Agencija svojim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji urediti unutrašnju organizaciju i način rada Ureda Komisije, utvrditi radna mjesta i opis poslova, broj državnih službenika i zaposlenika, stručne i druge uvjete potrebne za raspored na radna mjesta.
Nadalje, istim Zakonom je propisano da će Agencija preuzeti zaposlene iz Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) koji su do stupanja na snagu Zakona obavljali poslove koji su stavljeni u nadležnost Komisije i rasporediti ih u skladu s Pravilnikom.
Lisak navodi da su Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i CIKBiH nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH blagovremeno poduzeli aktivnosti na realizaciji obaveza proisteklih iz člana 9. stav 6. i 7. Zakona (odredba se odnosi na obavezu preuzimanja određenog broja zaposlenika CIK-a BiH).
S tim u vezi, održano je nekoliko radnih sastanaka radi usuglašavanja sadržaja teksta Sporazuma o preuzimanju zaposlenih, ali zbog različitog tumačenja odredbi Zakona o izmjenama i dopunama, pogotovo odredbi koje tretiraju zaposlene koji su do stupanja na snagu ovog zakona obavljali poslove koji su stavljeni u nadležnost Komisije, nije u zakonom predviđenom roku od 60 dana zaključen Sporazum o preuzimanju zaposlenih.
- Kako bismo mogli realizirati zakonom propisane obaveze obratili smo se PSBiH sa zahtjevom za autentično tumačenje „na koje zaposlene iz CIK-a BiH koji su do stupanja na snagu ovog zakona obavljali poslove koji su stavljeni u nadležnost Komisije za odlučivanje o sukobu interesa“, se odnose odredbe člana 9. stav 6. Zakona - precizira Lisak, navodeći da je u međuvremenu ponovno organiziram sastanak s predstavnicima CIK-a BiH i konačno usaglašen sadržaj teksta Sporazuma o preuzimanju određenog broja zaposlenika CIK-a, koji je potpisan 15. aprila.
Sporazum je samo jedan preduvjet da se uposleni preuzmu u Agenciju u skladu sa Zakonom te da se osigura pravni osnov za upućivanje zahtjeva Ministarstvu finansija i trezora BiH za preusmjeravanje budžetskih sredstava CIK-a BiH, kojim su osigurane plaće i naknade zaposlenih na poslovima sukoba interesa, u budžet Agencije, koja će preuzeti zaposlene i osigurati im kontinuitet u osiguranju plaća i nadoknada.
- Ne radi se o osiguranju novih sredstava, ta sredstva su već planirana i odobrena u budžetu CIK-a BiH i ta sredstva se preusmjeravaju iz jedne institucije u drugu u odnosu na broj zaposlenih koji prelaze u Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije - navodi Lisak.
Po njegovim riječima, osnovni preduvjet za preuzimanje zaposlenih iz CIK-a BiH u Agenciju je donošenje novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Agencije čime se stvaraju formalnopravne pretpostavke za preuzimanje. Novim pravilnikom se uređuje
radnopravni status zaposlenih i opis poslova.
Zbog toga je Agencija već početkom decembra 2013. godine poduzela sve neophodne radnje oko izrade Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji.
- Blagovremeno smo sačinili opis poslova za sve uposlene i isti uputili na mišljenje Ministarstvu pravde BiH. Nakon dobivenog pozitivnog mišljenja od Ministarstva pravde prijedlog Pravilnika, u skladu s procedurama za dobijanje saglasnosti na isti, dostavili smo Ministarstvu pravde BiH, Ministarstvu finansija i trezora BiH i Uredu za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH na mišljenje - potcrtao je Lisak, podsjećajući da je već dobijeno pozitivno mišljenje Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH.
Procedura podrazumijeva da se nakon dobijanja mišljenja od Ministarstva pravde BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH, Pravilnik dostavi Vijeću ministara na saglasnost. Nakon dobijanja saglasnosti Vijeća ministara na Pravilnik, direktor Agencije može donijeti Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Agencije.

S važećim Pravilnikom, dobijenom saglasnosti zaposlenih u CIK-u BiH, Agencija za državnu službu treba sačiniti odgovarajuća rješenja za državne službenike koji se preuzimaju i time se finalizira procedura preuzimanja.
Lisak, nadalje, pojašnjava da Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa, prema Zakonu, formira Parlamentarna skupština BiH, te navodi da je Odluka o imenovanju Komisije o sukobu interesa stupila na snagu 17. marta, a da je konstituirajuća sjednica Komisije održana 15. aprila.
Na upit u vezi s rokom za implementaciju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Lisak odgovara da je zakonodavac postavio nerealne rokove za provedbu pojedinih odredbi, te da su zanemarene procedure koje se trebaju provesti kada se rade izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji.
- Rok od 60 dana je jednostavno nerealan. Za pribavljanje mišljenja od nadležnih institucija trebaju daleko duži rokovi a potom slijedi uvrštavanje dobijanja saglasnosti na Pravilnik u dnevni red Vijeća ministara BiH - kategoričan je Lisak.
Usto, konstatira da je zakonodavac trebao predvidjeti prijelazni period u kome do trenutka formiranja Komisije za odlučivanje o sukobu interesa i preuzimanja zaposlenih iz CIK-a BiH u Agenciju, odnosno do stvaranja realnih pretpostavki za kontinuiran rad o pitanju problematike sukoba interesa, te poslove obavlja Odsjek za sukob interesa iz CIK-a BiH.
- Uz ove nabrojane objektivne probleme vezane za rokove ispunjavanja određenih odredbi Zakona, optimist sam kada se radi o obavljanju operativnih poslova vezanih za sukob interesa. Odsjek za sukob interesa posjeduje sve pretpostavke za blagovremeno obavljanje poslova iz nadležnosti koje prelaze na Komisiju za sukob interesa - smatra Lisak.

U tom kontekstu podsjeća da je zajedno s predsjedavajućim Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Halidom Genjcom posjetio zaposlene Odsjeka, te da su oni već sačinili Nacrt poslovnika o radu Komisije koji će se na narednoj sjednici razmatrati i usvojiti.
Tom prilikom, dogovorene su i naredne aktivnosti, uključujući angažman uposlenika Odsjeka za sukob interesa na pripremi dvaju ključnih dokumenta - Pravila o vođenju postupka iz oblasti Zakona o sukobu interesa i Pravilnika o vođenju registra, koji osiguravaju primjenu odredbi Zakona o sukobu interesa.
Na FENA-in upit o tome na koji bi se način kašnjenje u implementaciji razmatranog zakona moglo reflektirati na obaveze u vezi s općim izborima u BiH, Lisak odgovara: "Bez obzira na to što su propušteni određeni rokovi iz Zakona vezano za preuzimanje poslova koje Komisija za sukob interesa preuzima od CIK-a BiH, smatram da to neće imati negativne implikacije u odnosu na obaveze koje nastupaju u izbornoj godini".
Prema podacima Odsjeka za sukob interesa, na nivou BiH nema neriješenih predmeta iz oblasti sukoba interesa. Postoji oko 200 redovnih predmeta u kojima se vrše rutinske provjere u skladu sa zakonom, a što se odnosi na dužnosnike i imenovane osobe na nižim nivoima vlasti BiH, i u kojima, prema prvim provjerama, nema slučajeva za koje je neophodno izreći sankcije.
- Radi potune informiranosti javnosti htio bih istaći poseban problem koji je nastao, a to je da je usvajanjem ovog zakona ostalo “nepokriveno” pitanje sukoba interesa u FBiH i Brčko Distriktu BiH, za koje je do stupanja na snagu Zakona o izmjenama Zakona o sukobu interesa CIKBiH bio nadležan za postupanje. Ova pitanja trebaju hitno riješiti Vlada FBiH, odnosno Vlada Brčko Distrikta BiH - kazao je direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Sead Lisak u razgovoru za Agenciju FENA.