Vijesti
Politika
Poslanici se danas izjašnjavaju o setu antikoruptivnih zakona
06.05.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Poslanici se danas izjašnjavaju o setu antikoruptivnih zakona
Sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, koja je 29. aprila prekinuta po okončanju rasprave o antikoruptivnom setu zakona, počela je danas u Sarajevu.
Federalna vlada predložila je set antikoruptivnih zakona o kojima se trebaju izjasniti poslanici. Jedan od njih je Prijedlog zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH.
Ovaj zakon uređuje uspostavljanje posebnih organizacionih jedinica Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda Federacije BiH, koji bi bili stvarno i mjesno nadležni za krivično gonjenje i suđenje u postupcima za djela organiziranog kriminala, korupcije, međukantonalnog kriminala i drugih oblika privrednog i teškog kriminala.
Osnovni cilj donošenja drugog zakona iz antikoruptivnog seta - o oduzimanju imovine nezakonito stečene krivičnim djelom jest da na sveobuhvatan, precizan i jednostavan način uredi pravila postupka unutar kojeg će biti moguće efikasno otkriti, osigurati i po potrebi privremeno oduzeti (do donošenja odluke suda o trajnom oduzimanju) imovinsku korist proisteklu iz zakonom zabranjenih i kažnjivih radnji.
Narednim predloženim zakonom - o dopuni Zakona o sudovima u FBiH omogućava se stvaranje mehanizama za propisivanje nadležnosti Vrhovnog suda Federacije BiH posebnim federalnim zakonom.
Prijedlogom u antikoruptivnom setu treba izmijeniti i dopuniti Zakon o krivičnom postupku FBiH na način da stvori normativne preduvjete za nesmetanu primjenu najavljenog zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH, odnosno treba uskladiti odredbe ova dva propisa.
Razlozi za donošenje predloženog novog federalnog zakona o prekršajima su bolja rješenja u odnosu na sadašnji zakon iz te oblasti.
Predloženim zakonskim tekstom otklanjaju se postojeće smetnje u radu inspekcijskih organa i pokreće postupak harmonizacije rješenja u legislativi iz oblasti prekršaja u FBiH s važećim propisima o prekršajima na nivou BiH i Republike Srpske.
Također, danas će se poslanici izjašnjavati i o Prijedlogu zakona o naftnim derivatima, koji bi prvi put u Federaciji BiH trebalo urediti tržište naftnih derivata.