Vijesti
Politika
Vijeće ministara BiH utvrdilo Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama
09.05.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Vijeće ministara BiH utvrdilo Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama
Vijeće ministara BiH utvrdilo je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavama Bosne i Hercegovine, koji je predložila Agencija za javne nabave radi osiguranja kontinuiteta odlučivanja po svim žalbama u oblasti javnih nabava.
Dopunama Zakona utvrđena je nadležnost Ureda za razamtranje žalbi sa sjedištem u Sarajevu za donošenje odluka po žalbama do uspostavljanja ispostava u Banjaluci i Mostaru, kako bi se osigurala nesmetana pravna zaštita u svim postupcima javnih nabava.
Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavama Bosne i Hercegovine bit će dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj poceduri.

RECIPROCITET U PROCEDURI GLASOVANJA DRŽAVLJANA DRUGIH DRŽAVA

Vijeće ministara BiH većinom glasova je utvrdilo Prijedlog zakona o proceduri glasovanja državljana drugih država na teritoriju Bosne i Hercegovine, koji se zasniva na principu reciprociteta. Prijedlogom zakona regulira se ostvarivanje biračkog prava državljana drugih država koji trajno ili privremeno borave u BiH kada glasuju na izborima ili referendumu koji se provodi na biračkim mjestima te države u BiH, kao i uvjeti, način i postupak u vezi s glasovanjem. Temeljni princip za ostvarivanje biračkog prava državljan drugih država u BiH je reciprocitet za državljane BiH kada glasuju na teritoriju te druge države. Ministarstvo vanjskih poslova dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH u daljnju proceduru.

USPOSTAVA FINANCIJSKOG INSPEKTORATA
Vijeće ministara BiH većinom glasova je utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju institucija Bosne i Hercegovine, kojim se uspostavlja Financijski inspektorat u okviru Ministarstva financija i trezora.
Ovaj inspektorat provodit će inspekcijski nadzor nad izvršavanjem Zakona o financiranju te ostalih propisa kojima se regulira zakonito trošenje proračunskih sredstava.

Također će vršiti nadzor i nad primjenom propisa o plaćama i drugim primanjima zaposlenih u institucijama BiH, kao i o propisima u vezi s administrativnim pristojbama i naknadama u tijelima uprave BiH. Ministarstvo financija i trezora dostavit će prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH.

DVA MILIJUNA KM ZA POVRATNIKE
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je Odluku o preraspodjeli 2.000.000,00 KM iz proračuna Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u proračun Fonda za povratak Bosne i Hercegovine s ciljem realiziranja zajedničkih projekata za ostvarivanje prava iz Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, koje odobri Povjerenstvo za izbjeglice i raseljene osobe BiH.

EUROPSKI PUT BOSNE I HERCEGOVINE
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine se upoznalo se sa zaključcima Vijeća za vanjske poslove EU o Bosni i Hercegovini usvojenim na sastanku održanom u Luksemburgu, 14. 4. 2014. godine.

MOST PREKO RIJEKE DRINE NOVI PROJEKT BiH I SRBIJE
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o izgradnji mosta preko rijeke Drine na lokaciji Bratunac – Ljubovija. Izgradnjom mosta bi se postigao ubrzan ekonomski razvoj ovog područja, a odvijanjem teretnog prometa obilaznicama izvan središnjeg dijela naselja reasteretila bi se središnja jezgra ovih naselja. Istodobno, ovo je najkraća prometna veza s autocestom na Koridoru XI u Srbiji. Obvezu financiranja izrade planske i tehničke dokumentacije, kao i financiranje izgradnje novog mosta na rijeci Drini kod Bratunca preuzima Vlada Republike Srbije. Ministarstvo komunikacija i prometa dostavit će prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

DRŽAVLJANI BiH BEZ VIZA U MOLDAVIJU I ALBANIJU
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Moldavije o putovanju državljana bez viza, čime se olakšavaju putovanja u turističke i poslovne svrhe i proširuje ekonomska, kuturna i znanstvena suradnja dviju država. Istodobno, utvrđen je i Prijedlog sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije o uzajamnim putovanjima državljana. Ovim sporazumima građani BiH i Moldavije, odnosno BiH i Albanije oslobađaju se obveza pribavljanja viza za ulazak i boravak na teritoriju druge ugovorne strane najduže do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana.

INICIJATIVA ZA UNAPREĐENJE UVJETA ŽIVOTA GRAĐANA ZENICE I TUZLE
Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva financija i trezora i odredilo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo financija i trezora (zajmoprimac), i Federacije Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Federalno ministarstvo financija, i općina Tuzla i Zenica (agencija za izvršenje projekta) za iznos od 11.000.000,00 eura – Program vodoopskrbe i kanalizacija u BiH II“. Riječ je o sporazumu kojim se unapređuje sustav vodoopskrbe i odvođenja otpadnih voda u općinama Tuzla i Zenica, s ciljem poboljšanja uvjeta života stanovništva ovih gradova. Iz kredita vijednog 11 milijuna eura za Tuzlu je namijenjeno 6.250.000,00 eura, a za Zenicu 4.750.000,00 eura. Rok otplate kredita je 15 godina, uz tri godine grejs perioda.

ZA IGRADNJU HE VRANDUK 37,5 MILIJUNA EURA
Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva financija i trezora za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o financiranju između Bosne i Hercegovine i Europske investicijske banke za obnovljivu energiju – HE Vranduk.
Izgradnjom ?? Vranduk na rijeci Bosni, instaliranog kapaciteta 19,63 MW i prosječnom godišnjom proizvodnjom od 95 GWh, želi se smanjenjiti emisije ??2 i ostalih zagađujućih materija te poboljšati ukupan odnos energije proizvedene u hidro i termoelektranama ?? Elektroprivreda ?i?.
Europska investicijska banka daje kredit za realizaciju projekta u iznosu od 37.500.000 eura, s alokacijom na Federaciju BiH. Rok otplate kredita je 25 godina, ukljućujući četiri godina grejs perioda. Realizacija projekta očekuje se do kraja 2018. godine.

ISPUNITI OBVEZE PREMA MONEYVAL KOMITETU
Vijeće ministara je upoznato s Informacijom Ministarstva vanjskih poslova u povodu razgovora stalnog predstavnika BiH pri Vijeću Europe u vezi s neispunjavanjem obveza BiH prema MONEYVAL-u i mogućnosti uvođenja sankcija BiH.

Vijeće ministara apelira na sve relavantne subjekte u procesu donošenja propisa o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti da učine maksimalne napore kako bi se ispunile obveze Bosne i Hercegovine prema MONEYVAL-u.

S tim u vezi, zaduženo je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine da o ovom stajalištu Vijeća ministara i o svakom afirmativnom potezu vlasti u Bosni i Hercegovini u vezi sa ispunjavanjem obveza BiH prema MONEYVAL-u informira predsjedatelja MONEYVAL-a.

USPOSTAVLJEN INFORMACIJSKI SUSTAV ZA KVALITETNO UPRAVLJANJE INVESTICIJAMA
Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva financija i trezora o uspostavljenom Informacijskom sustavu za upravljanje javnim investicijama (PIMIS), koji će omogućiti kvalitetno upravljanje javnim investicijama, a na taj način i efikasnije korištenje stranih i domaćih razvojnih sredstava. Korisnici projekta su Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo financija, Ministarstvo financija Republike Srpske i Direkcija za financije Brčko Distrikta BiH, kao i donatori, članovi Foruma za koordinaciju donatora.
Svi korisnici proračuna institucija BiH zaduženi su da planiranje i kandidiranje projekata obavljaju online putem elektroničkog obrasca za identifikaciju, prijavu i praćenje programa u sustavu PIMIS. Istodobno, svi proračunski korisnici u institucijama BiH su obvezni unijeti sve svoje projekte u sustav PIMIS putem obrasca bez obzira na njihovu vrstu, tip, status, izvor i način financiranja te da ih redovito ažuriraju.

VIJEĆE MINISTARA: UNAPRIJEDITI SURADNJU S NEVLADINIM SEKTOROM
Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva pravde o implementaciji Sporazuma o suradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini.
Imenovana je Radna skupina za reviziju potpisanog Sporazuma o suradnji između Vijeća ministara i nevladinog sektora u BiH, koju čine predstavnici Ureda predsjedatelja, Ministarstva pravde BiH, entitetskih vlada i Brčko Distrkta, s tim da će imena svojih predstavnika ove institucije dostaviti državnom Ministarstvu pravde. Radna skupina će u roku od 30 dana od dana održavanja konstituirajuće sjednice revidirati ovaj sporazum o suradnji te na osnovi usuglašenih stavova održati pregovore s predstavnikom nevladinog sektora radi usuglašavanja teksta sporazuma, nakon čega će ovaj sporazum dostaviti Vijeću ministara na usvajanje.

TEMATSKA SJEDNICA VMBIH O UPRAVI ZA NEIZRAVNO OPOREZIVANJE
Vijeće ministara BiH održat će tematsku sjednicu posvećenu radu Uprave za neizravno oporezivanje BiH, zaključeno je nakon razmatranja zaključaka 65. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u povodu rasprave o Izvješću o radu Istražnog povjerenstva Zastupničkog doma za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti i zloporaba i stanja u Upravi za neizravno oporezivanje BiH.
Zadužena je Uprava za neizravno oporezivanje da dostavi materijale za tematsku sjednicu Vijeća ministara BiH s naglaskom na kadrovska pitanja, način zapošljavanja, internu reviziju i javne nabave, uvažavajući već utvrđene stavove i poduzete radnje nadležnih tijela.