Vijesti
Politika
Aleksandar Vučić doputovao u zvaničnu posjetu BiH
13.05.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Aleksandar Vučić doputovao u zvaničnu posjetu BiH
Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić doputovao je jutros u zvaničnu jednodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini što je njegova prva posjeta drugoj zemlji otkako je imenovan za predsjednika Vlade nakon vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji.

On je ranije kazao da će njegova prva zvanična posjeta inostranstvu biti odlazak u Sarajevo zato što je Bosna i Hercegovina za Srbiju veliki trgovinski partner, Srbija ima mnogo veću trgovinsku razmjenu s BiH nego na primjer s Velikom Britanijom, a tu razmjenu i privrednu saradnju potrbno je unaprijediti.
Premijer Srbije ranije je podvukao da s njim ide i ministar finansija Lazar Krstić i da će u Sarajevu predložiti konkretne projekte i rješenja.
Napomenuo je i da je BiH njegova prva zvanična posjeta jer tu živi milion i pol Srba, ali i zbog toga što Srbija želi regionalnu stabilnost.
Vučić je dan uoči posjete, novinarima u Beogradu izjavio kako u Sarajevo dolazi kao prijatelj.
Inače, u zvaničnu posjetu Sarajevu Vučić dolazi na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevande. Sa Vučićem dolazi i prateća delegacija, no, tokom ove posjete neće biti održana zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije.
Svečani doček Vučiću ispred zgrade institucija BiH na Trgu Bosne i Hercegovine u Sarajevu priredit će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Bevanda, koji će s predsjednikom Vlade Srbije potom održati sastanak u četiri oka, nakon čega će biti upriličen susret delegacija dvije zemlje.
U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine sa srbijanskim premijerom sastat će se predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućih oba doma PSBiH.
Predsjednik Vlade Srbije će, kako je najavljeno iz Vijeća ministara BiH, posjetiti i Opću bolnicu "Dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu kojoj će uručiti donaciju.
Sastanak sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH planiran je u popodnevnim satima, a nakon toga i susret sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.
Premijer Srbije će posjetiti i prostorije Vijeća za regionalnu saradnju, gdje će ga primiti generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović.
U kasnim poslijepodnevnim satima najavljena je posjeta Aleksandra Vučića starom dijelu Sarajeva i obilazak vjerskih objekata.