Vijesti
Politika
Tužno je da u BiH imamo političare koji skupljaju poene na ljudskoj nesreći
18.05.2014. 14:00
Izvor: Moje Vijesti
Tužno je da u BiH imamo političare koji skupljaju poene na ljudskoj nesreći
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, nakon današnjih prozivki od predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića, kazao je da je tužno što mi u Bosni i Hercegovini imamo političare koji čak i ovakvu nesreću, koja je pogodila stotine hiljada građana, koriste za skupljanje jeftinih političkih poena.
"Sreća je da Radončić više nije ministar sigurnosti jer bi sada vjerovatno slušali njegova objašnjenja kako on nije nadležan da se na bilo koji način uključi u pomoć građanima, kao što je tvrdio da nije bio nadležan da spriječi paljevinu Predsjedništva BiH i drugih državnih institucija zbog čega je na svu sreću smijenjen" - kazao je premijer Nikšić.
Ovakvim izjavama, kako ističe Nikšić, on i njemu slični vrijeđaju hrabre spasioce koji danima rizikujući vlastite živote, nadljudskim naporima spašavaju građane koji su se našli zarobljeni u poplavljenim kućama, stanovima i fabrikama.
"U ovom trenutku svi treba da obavljamo svoje građanske dužnosti, a ne da pokušavamo skupljati političke poene na ljudskoj nesreći. Radončić kao što je i navikao ljudske patnje gleda sa sigune daljine ili bolje rečeno visine. Preporučujem mu da se ne informiše samo iz Avaza, svog stranačkog biltena koji priznaje istinu samo svog gazde, već da malo obiđe stanje na terenu.
Komično je da neko poput njega prijeti i najvljuje hapšenja, a najveći je protivnik usvajanja seta antikorupcijskih zakona koji trebaju osigurati hapšenje tajkuna, kriminalaca i profitera i oduzimanje njihove nezakonito stečene imovine" - kazao je premijer Nikšić.
Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić optužio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu Vladu Federacije BiH da je nepravovremeno i neadekvatno reagovala u sprečavanju šteta od poplava te u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu.
Ključnim krivcima je nazvao premijera Nermina Nikšića i dopremijera Jerka Ivankovića Lijanovića, dodavši da treba preispitati krivičnu odgovornost članova Vlade zbog toga što najveći dio budžetskog novca koji se namjenski ubire od plaća obveznika nije usmjeravan za prevenciju ili pomoć u vanrednim situacijama, već 'pozajmljivan' i preusmjeravan za druge namjene.