Vijesti
Politika
Potpredsjednik FBiH
Kebo zatražio ocjenu ustavnosti antikorupcijskih zakona
23.05.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Kebo zatražio ocjenu ustavnosti antikorupcijskih zakona
Poptredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo uputio je Ustavnom sudu Federacije BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Prijedloga zakona o suzbijanja korupcije i kriminala i Zakona za oduzimanje nelegalno stečene imovine usvojenih na Predstavničkom domu Parlamenta FBiH 6. maja ove godine, saopštili su i Kebinog kabineta, prenosi bh. novinska agencija Patria.
U zahtjevu je, kako je saopšteno, zatraženo i izdavanje privremene mjere obustavljanja postupka razmatranja osporenih zakona do donošenja konačne presude, te donošenje presude koja će sadržavati ocjenu da predmetni zakoni nisu u skladu sa Ustavom Federacije BiH.
Kada je riječ o Prijedlogu Zakona o suzbijanju korupcije i kriminala u FBiH, u obrazloženju se, pored ostalog, navodi da ustavne odredbe na koje se pozivao predlagač Zakona ne mogu biti osnov za donošenje istog. Također, radi se o grubom kršenju odredbi Ustava FBiH. U Federaciji BiH od ranije postoji zakonski uspostavljeni pravosudni organi i sudska policija, te samo izmjenom tih zakona mogla se mijenjati njihova organizaciona struktura.
Navodi se da je neustavna i odredba na koju se poziva predlagač Prijedloga Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine. U obrazloženju se, pored ostalog, to objašnjava činjenicom da se osporenim zakonom suspenduju odredbe drugih zakona koji regulišu pitanja otkrivanja, oduzimanja i upravljanja oduzetom imovinom. Upravljanje oduzetom imovinom može se prenijeti posebnom organu uprave i to donošenjem posebnog organa, ali taj organ uprave ne bi ni u čemu mogao biti u ravni ili iznad pravosudnih organa.
Apelacija potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe samo pomaže da se donesu efikasni zakoni u skladu sa evropskim standardima i preporukama Venecijanske komisije, navodi se u saopštenju, prenosi Patria.