Vijesti
Politika
Željka Cvijanović
MMF obećao povećanje sredstava za BiH
24.05.2014. 14:00
Izvor: mojevijesti.ba
MMF obećao povećanje sredstava za BiH
Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je večeras su predstavnici Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) tokom današnjih razgovora izrazili spremnost da se povećaju sredstava koja su bila uključena u Stand by aranžman za Bosnu i Hercegovinu.
"To bila bila dodatna sredstva u odnosu na ona koja su bila uključena u aranžman" - pojasnila je Cvijanović i navela da će BiH moći povući junsku trašu, ukoliko još državni nivo ispuni ranije postavljene uvjete i očekuje da će to uraditi i bh. nivo vlasti.
Ona je navela da je u poplavama privreda RS-a teško pogođena te da se mora evidentirati situacija i nastale štete i koje će se to mjere morati poduzeti.
"Pred nama su mnogi izazovi, ali smo se dogovorili sa poslodavcima i sindikatima da kreiramo plan mjera koje se moraju uraditi" - kazala je Cvijanović na pres-konferenciji u Banjoj Luci i potvrdila da je ova situacija uticala značajno i na stanje budžeta RS-a, da je došlo do pada prihoda te da bi u naredna dva-tri mjeseca to mogla biti pojava koja će biti prisutna.
Ipak, navela je da je za radnike MUPRS-a danas počela isplata plaća, a naredne sedmice uslijedit će i za druge budžetske korisnike zavisno od stanja u budžetu.
Cvijanović je potvrdila i da je Štab za vanredne situacije donio naredbu kojom se od svih općinskim štabovima te povjerenicima za grad Doboj i općinu Šamac traži da dostave izvještaj o postupcima, mjerama i radnjama koje su poduzeli prije, tokom i neposredno nakon poplava na spašavanju ljudi i materijalnih dobara.
U naredbi stoji da se entitetskom štabu moraju dostaviti sve kopije tih postupanja do 28.maja.
Štab RS-a za vanredne situacije zatražio je i od općinskih štabova informaciju da li su se stekli uvjeti za prestanak vanredne situacije u lokalnim zajednicama. Tu informaciju treba da dostave do 24.maja do 16 sati.
Nakon analize stanje u Doboju, zaključeno je, kako je rekla, da se stanje polako normalizuje, te, između ostalog, najavila je da će od ponedjeljka lokalna vlast voditi računa o svim pitanjima u gradu, te da će biti povučen povjerenik Štaba RS-a za vanredne situacije, ukoliko se utvrdi da su se za to stekli uvjeti.
Kada je u pitanju Šamac, ona je navela da predstoji još posla u vraćanje života u tu općinu. Konstatno rade pumpe za izbacivanje vode iz grada, utovara se otpad u čemu učestvuju i volonteri, osigurane su četiri vojničke javne kuhinje, a bit će neophodno uspostaviti i javnu kuhinju u toj lokalnoj zajednici koja bi spremala i do 10.000 obroka dnevno.