Vijesti
Politika
Halid Genjac
Ako se danas ne održi sjednica na web stranici MONEYVAL-a bit će objavljeno javno saopštenje o BiH
31.05.2014. 14:00
Izvor: mojevijesti.ba
Ako se danas ne održi sjednica na web stranici MONEYVAL-a bit će objavljeno javno saopštenje o BiH
Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac kazao je Agenciji FENA da je jedan broj delegata došao danas u prostorije Parlamentarne skupštine BiH.
Po njegovim riječima, drugi dio delegata je dostupan, tu su ili u Sarajevu ili blizu Sarajeva i na “stand by-u“ su za slučaj da bi se zakazala sjednica Doma naroda državnog parlamenta, a imajući u vidu značaj roka za donošenje zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji ističe danas.
Genjac je kazao da, nažalost, nema najava da će sjednica biti zakazana.
'To je u rukama predsjedavajućeg Doma naroda Dragana Čovića bez koga se sjednica ne može održati. Ukoliko se ne održi sjednica danas, definitvino sutra u 10 sati na web sajtu MONEYVAL-a će biti objavljeno javno saopćenje u kojem se navode elementi, hronologija događaja i pozivaju sve države koje imaju odnos sa MONEYVAL-om da obrate posebnu pažnju na sve finansijske transakcije iz BiH i u BiH od strane privatnih lica i finansijskih institucija', podvukao je Genjac.
To će, dodao je on, vjerovatno usporiti finansijske transakcije, moguće i poskupiti, a mogu nastati brojne druge finansijske štete.
'Ali najveća šteta će ipak biti politička jer će BiH, kao nijedna država članica Vijeća Evrope dosad biti na web sajtu Komiteta MONEYVAL tretirana posebnim javnim saopćenjem u kome se kaže da BiH ne ispunjava svoje obaveze i evropske standarde u oblasti sprečavanja pranja novca i sprečavanja finansiranja terorističkih aktivnosti', objasnio je Genjac.
Naveo je da je Klub bošnjačkog naroda u Domu naroda odmah nakon sjednice Predstavničkog doma državnog parlamenta uputio pismeni, formalni zahtjev za održavanje sjednice "što je po Poslovniku moguće u ovakvim okolnostima“.
'Pored toga što smo uputili pismeni zahtjev, kontaktirali smo i delegate iz ostalih klubova, iz Kluba srpskog naroda, iz Kluba hrvatskog naroda, i najavili im mogućnost održavanja hitne sjednice. Delegati koje sam ja kontaktirao izrazili su spremnost da dođu na sjednicu i ono što sam ja imao informacija kvorum je bio osiguran. Ipak, predsjedavajući Doma zakazuje sjednicu. Zašto Čović nije zakazao sjednicu jučer ili danas, nije mi poznato', dodaje Genjac.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na sjednici u srijedu usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, ali da bi oni stupili na snagu neophodno je da ih usvoji i Dom naroda državnog parlamenta.
Redovna sjednica ovog doma na kojem je predviđeno i razmatranje navedena dva zakona zakazana je za 6. juni.