Vijesti
Politika
Ministarstvo vanjskih poslova BiH
BiH uspostavila diplomatske odnose sa Republikom Sejšeli
05.06.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
BiH uspostavila diplomatske odnose sa Republikom Sejšeli
U Stalnoj misiji Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u New Yorku upriličena je ceremonija potpisivanja Zajedničke izjave o uspostavljanju diplomatskih odnosa izmedju Bosne i Hercegovine i Republike Sejšeli, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.
Ispred Bosne i Hercegovine Zajedničku izjavu je potpisala stalna predstavnica naše zemlje pri Ujedinjenim narodima u New Yorku ambasadorica Mirsada Čolaković, a u ime Sejšela potpisala stalna predstavnica te države pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, ambasadorica Marie-Louise Potter.
U razgovoru nakon ceremonije ambasadorice su razmijenile mišljenja o potencijalima za unaprjeđenje i intenziviranje bilateralne suradnje, te je posebno istaknuta važnost skorog potpisivanja bilateralnog sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, koje bi doprinijelo jačanju trgovinske i turističke razmjene, navodi se u saopćenju.
Takodjer je inicirano razmatranje mogućnosti uvodjenja putnih olakšica, imajući u vidu zainteresiranost za vjerki turizam.
Obostrano je istaknuto da bi razmjena bilateralnih posjeta na najvišoj razni značajno doprinijela produbljivanju prijateljskih odnosa i otvorila nove mogućnosti suradnje.
Veleposlanica Potter je izrazila suosjećanje sa građanima Bosne i Hercegovine zbog velikih ljudskih i materijalnih šteta prouzročenih nedavnim poplavama, te najavila donaciju njene zemlje za fond za žrtve poplava.
Također se upisala u knjigu žalosti otvorenu u Stalnoj misiji Bosne i Hercegovine u New Yorku, saopćeno je.
U znak potpore jačanju prijateljskih odnosa, veleposlanica Potter je uručila notu kojom se potvrdjuje podrška Sejšela kandidaturi Bosne i Hercegovine za Komitet za eliminaciju diskriminacije žena (CEDAW) na izborima koji se održavaju krajem juna 2014. u New Yorku.
Bosna i Hercegovina je do danas uspostavila diplomatske odnose sa 172 države članice UN-a, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.