Vijesti
Politika
Dopredsjednik SBiH-a
Gojer traži formiranje psihijatrijskog tima koji će brinuti o sposobnoti kandidata za najviše državne funkcije
09.06.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Gojer traži formiranje psihijatrijskog tima koji će brinuti o sposobnoti kandidata za najviše državne funkcije
Gradimir Gojer, dopredsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), sugerira Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine da formira ekspertni psihijatrijski tim koji će dostavljati relevantne dokaze o sposobnosti kandidata za najviše državne funkcije, kao i da ta vještačenja obznani biračkom tijelu.
Gojer je to saopćio danas jer se, kako navodi, već u sadašnjoj predizbornoj fazi u BiH, prije ikakvog izravnog angažiranja pojedinih kandidata za visoke pozicije članova Predsjedništva BiH, "može primijetiti nevjerojatna doza nelogičnih rezoniranja".
"Ovakva mjera je neophodna predostrožnost jer članovi Predsjedištva BiH imaju i na simboličkoj, ali i na stvarnosnoj ravni, ne samo iznimnu ulogu kako prema inozemnom faktoru, nego još i više u snaženju domoljubnog refleksa, vjere u državu BiH i stvaranja optimističkog ozračja za budućnost ove zemlje. Neprihvatanje ovakve inicijative značilo bi favoriziranje potencijalnih, potpuno neadekvatnih logiciranja članova Predsjedništva kad su u pitanju najkrupnije odluke o međunarodnoj poziciji države BiH, o pitanjima obrane i o pitanjima suštinskih međunacionalnih odnosa", smatra on.
Gojer dalje navodi u saopćenju da mu je uporište za ovakvu tezu u posljednjim, po njegovom mišljenju potpuno neadekvatnim djelovanjima državnog vrha u tragediji ogromnih razmjera izazvanoj poplavama u BiH.
"Postupci Predsjedništva u toj situaciji bili su plod nasumičnog i šizofrenog djelovanja u situaciji koja traži apsolutnu ozbiljnost, psihičku stabilnost i potpuno mirno rasuđivanje", citat je iz Gojerovog saopćenja.