Vijesti
Politika
Mehmedović: Sutra ćemo zatražiti smjenu Nezavisnog odbora
12.06.2014. 12:00
Izvor: moje Vijesti
Mehmedović: Sutra ćemo zatražiti smjenu Nezavisnog odbora
Nezavsni odbor Parlamentrane skupštine BiH na opće iznenađenje mnogih danas nije suspendovao direktora SIPA-e Gorana Zubca, protiv koga je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za nesavjestan rad u službi. Ovim je potvrđeno pisanje novinske agencije Patrie da je ovo tijelo politički instruirano.
Šemsudin Mehmedović, poslanik SAD u Predstavničkom domu PS BiH potvrdio je za NAP da će na sutrašnjoj sjednici ovog doma uputiti inicijativu za smjenu Nezavisnog odbora.
"Sada je i više nego očigledno da se Nezavisni odbor bavi politikom, a ne radi svoj posao nezavisno što mu je i naziv. Stoga sutra na sjednici Predstavničkog doma PSBiH sigurno je da će biti govora o tome. Očekivati je podnoišnje inicijative za sjenu ovakvog Nezavisnog odbora, jer on to nije. Ne znam da li ću ja ili klub SDA, ali će inicjativa biti podnesena", kaže Mehmedović.
Inače, na dnevnom redu sutrašnje sjednice PD PSBiH nalazi se i Izvještaj o radu Nezavisnog odbora u 2013. godini, kao i plan rada za 2014. godinu.
"Očigledno je da je Nezavisni odbro politički instruiran da se odgodi donošenje odluke o suspenziji Gorana Zubca zbog podizanja optužnice. Razloge za takvo što našli su tražiti u nevodoljnom vremenu za upoznavanje sa slučajem, ali oni nisu Sud da sude i da moraju znati svaki detalj. Ali, sama činjenica da je podignuta optužnica podrazumjeva suspneziju sa pozicije direktora", dodao je Mehmedović.
Nezavisni odbor Parlamenta BiH sačinjavaju Enes Obralija, Ilma Jusufbašić-Mehić, Adisa Begić, Nikola Džambas, Mate Miletić, Mato Jozić, Ljubomir Kuravica, Miroslav Škorić i Žiko Krunić.