Vijesti
Politika
Narodna skupština o poplavama
Fond solidarnosti i oporezivanje plata i penzija u RS-u
13.06.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Fond solidarnosti i oporezivanje plata i penzija u RS-u
U Banjoj Luci danas će biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će poslanici na prijedlog Vlade tog entiteta razmatrati set zakona za sanaciju šteta izazvanih poplavama.
U okviru seta od deset zakona, kojima se planira osiguravanje izvora finansiranja za sanaciju poplavljenih područja, treba izdvojiti prijedloge zakona o fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske, te o uvođenju posebnog doprinosa za solidarnost kojim će se ubuduće uvesti dodatno oporezivanje plata radnika u iznosu od tri posto, koji će zajedno plaćati poslodavci i radnici, ali i oporezivanje penzija u iznosu od jedne do pet maraka mjesečno, zavisno od visine penzije.
Vladine mjere naišle su na brojne kritike kako opozicije tako i privrednika, koji smatraju da vlast na ovaj način na građane prevaljuje najveći teret finansiranja nastalih šteta.
Predsjednik Kluba SDS-a u Narodnoj skupštini RS Vukota Govedarica u jučerašnjem obraćanju novinarima rekao je da ova stranka nije protiv osnivanja fonda solidarnosti, koji će formirati Vlada , ali jeste protiv načina prikupljanja novčanih sredstava za poplavljena područja u RS.
Istakao je da SDS smatra da bi Vlada RS, umjesto što najveći teret finansiranja sanacije šteta prebacuje na građane, trebalo da uskrati primanja svim članovima upravnih i nadzornih odbora, da donese odluku da svi oni koji imaju platu iznad republičkog prosjeka učestvuju u plaćanju solidarnog poreza u većem iznosu, ali i da se plaćanja ovog poreza oslobode penzioneri s niskim primanjima.
Opozicija je nezadovoljna i što je odbijen njihov prijedlog da se kao posebna tačka dnevnog reda skupštinskog zasjedanja otvori rasprava o uzrocima poplava, te odgovornosti pojedinaca i institucija za postupanje prije, u toku i nakon poplava.
Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je da je smisao posebne sjednice parlamenta donošenje mjera kojima će se u najkraćem mogućem roku omogućiti konkretna pomoć ugroženima od poplava.
"Volio bih da imamo sjednicu na kojoj ćemo svi biti fokusirani na pomoć ljudima, kao i da bude konstruktivnih prijedloga, a puno manje politizacije i svega onoga što čini uzavrelu predizbornu atmosferu", kazao je Radojičić.