Vijesti
Politika
SDA nije izigrala SDP
19.06.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
SDA nije izigrala SDP
Sa 48 glasova za, 12 protiv i 11 suzdržanih Predstavnički dom PFBiH nije usvojio Prijedlog zakona o osnivanju Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, piše novinska agencija Patria.
Zakon su podržali zastupnici vlasti SDP – SDA. Međutim, skoro polovina zastupnika SDA nije bilo prisutno na zasjedanju, pa se u sali proširila priča da je SDA ciljano izigrala koalicione partnere iz SDP-a.
Međutim, ove špekulacije oštro je odbacio Ismet Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika SDA te je u izjavi za novinsku agenciju Patria kazao da je SDA željela da se zakon usvoji u što boljem obliku te su i predložili pet amandaman koje je Vlada FBiH i prihvatila.
"Devet poslanika iz SDA je bilo odsutno. Nekoliko iz Unsko-sanskog kantona, neki su morali na sjednicu Predsjedništva, a neki su imali sjednice Glavnih odbora, jer je vrijeme kada se prave izborne liste. Ja sam na ovo upozoravao predsjedavajućeg doma, ali eto on je ipak sazvao sjednicu. Nadam se da ćemo naredne sedmice u drugačijoj formi usvojiti ovaj zakon" – kazao je Osmanović za NAP.
On je dalje napomenuo da je nedostajalo i poslanika iz drugih političkih partija i da nema govora o tome da je SDA navodno izigrala SDP.
"Pa zašto bismo to uradili. Nedostaja su samo još dva glasa da se zakon usvoji. Ali, usvojena su druga dva" – kazao je Osmanović.
Prijedlog zakona o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnove područja zahvaćenim prirodnim nesrećama usvojen je s 56 glasova za, 12 protiv i tri suzdržana, dok je i Prijedlog zakona o postupku prijenosa vlasništva na nekretininama u vlasništvu FBiH, kantona, gradova i općina na nastradalim područjima dobio podršku, za je glasalo 55 zastupnika, osam je protiv, a 10 suzdržanih.
Ovim aktom stvaraju se preduslovi za dodjeljivanje zemljišta, bez naknade, porodicama ili privrednim subjektima koji su zbog klizišta ostali bez imovine i ne mogu se više vratiti na ta područja.