Vijesti
Politika
SDA 'uvodi' Tursku u izbornu kampanju?
Izetbegović lobira da mu Erdoan dođe na predizborni skup i pruži podršku
19.08.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Izetbegović lobira da mu Erdoan dođe na predizborni skup i pruži podršku
Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović svu svoju izbornu kampanju će graditi na tvrdnji da ima podršku novoizabranog turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).
Kako je potvrđeno iz više izbora, Izetbegović pokušava sa zvaničnom Ankarom dogovoriti da Erdogan dođe u posjetu BiH tokom kampanje te prisustvuje jednom od predizbornih skupova sa Izetbegovićem.
Ukoliko u tome ne uspije, Izetbegović će pokušati isposlovati da se Erdogan barem video linkom, na isti način na koji je to Izetbegović uradio prije nekoliko dana na Erdoganovom predizbornom mitingu, obrati na skupu u BiH.
Međutim, izvori bliski turskoj diplomatiji za Patriu tvrde da će se zvanična Ankara držati po strani tokom izborne kampanje, posebno zbog činjenice da bi takav korak mogao biti protumačen kao direktno miješanje u unutrašnju politiku BiH.
Istovremeno, uprkos dobrim odnosima koje Erdogan želi očuvati sa BiH i legitimnim predstavnicima Bošnjaka, kod Erdoganovih saradnika raste nezadovoljstvo činjenicom da turska ekonomska i finansijska pomoć državi nema adekvatnog odjeka.
Naime, izvori iz Ankare ističu da iako Turska postaje sve veći investitor u bh. ekonomiju, a ulažu se i velika sredstva u obnovu kulturnog i historijskog naslijeđa, ta država sve češće u bh. javnosti biva vezana samo za jednog političara i stranku, a njen doprinos se zbog toga nezasluženo umanjuje.
No, Izetbegović intenzivno pokušava, putem lobista u Sarajevu i Ankari, ubijediti Erdogana da bi njegova podrška kandidatu SDA u izbornoj kampanji zbog velikog ugleda turskog lidera kod Bošnjaka, osigurala pobjedu Izetbegoviću, te da bi, faktički, Turska na taj način izabrala bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i pokazala koliku političku snagu ima na Balkanu, prenosi NAP.
Pitanje je samo, kako bi tu činjenicu doživjeli i kako bi reagirali drugi međunarodni akteri u BiH, posebno Sjedinjene Američke Države i Evropska unija.