Vijesti
Politika
Bosić uvjeren da će Savez za promjene formirati vlast u RS-u
04.11.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Bosić uvjeren da će Savez za promjene formirati vlast u RS-u
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je danas da je uvjeren da će stranke okupljene oko Saveza za promjene uspjeti da osiguraju skupštinsku većinu za formiranje nove vlasti u RS-u.

Bosić je na pres-konferenciji u Bijeljini rekao da u ovom trenutku nijedan blok u RS-u nema potrebnu skupštinsku većinu, sa potpisima 42 poslanika u parlamentu RS-a.

-Ostaje da se vidi šta će na kraju biti i ko će na koju stranu. U RS-u su dva bloka, jedan čiju okosnicu čini prethodna vlast u RS-u i drugi u kojem su stranke Savaza za promjene. U ovom trenutku nijedan od ta dva blokada nema sigurna 42 poslanika, jer bi već iznijeli njihove potpise da ih imaju – rekao je on.

Izrazio je ipak uvjerenje da će Savez za promjene uspjeti da osigura 42 poslanička potpisa, plus stranaka iz FBiH, odnosno poslanika koji su dobili mandat u Narodnoj skupštini RS-a te da će to biti „komotna“ skupštinska većina za novu vlast i promjene u RS-u.

-Oni su legitimni predstavnici birača koji su glasali za njih i imaju pravo da imaju svoje zastupnike i ja to uvažavam – dodao je predsjednik SDS-a.

Ponovio je da je SDS otvoren za razgovore o formiranju nove vlasti u RS-u sa svim strankama, osim sa SNSD-om, kojeg smatraju odgovornim za krizu i trenutno teško stanje u RS-u, te tolerisanje kriminala i korupcije i uništavanje privrede.

-Sa SNSD-om nema promjena nabolje - rekao je lider SDS-a, obrazlažući zašto smatraju da se dogovor može napraviti sa svim strankama, ali ne i sa SNSD-om.

-Oni evidentno još gaje nadu da mogu potkupiti nekoga iz SDS-a i opozicije da promjene mišljenje, ali to nije moguće. SDS je jedinstven u stavu da će uraditi sve da u RS-u dođe do promjena koje će donijeti bolji život svim građanima – kazao je Bosić.

Nakon razgovara u Bijeljini o formiranju nove vlasti u RS-u s predstavnicima Srpske radikalne stranke (SRS), čiji je predsjednik Dragan Đurđević, Bosić je rekao da su se saglasili da će razgovore nastaviti u narednom periodu, a predsjednik SDS-a je uvjeren da će na kraju doći do zajedničkog stava.

I Đurđević je mišljenja da SDS i njegova radikalna stranka imaju dosta dodirnih tačaka.

Đurđević je na oktobarske zbore išao u koaliciji s DNS-om Marka Pavića, koji je u proteklom periodu sa SNSD-om bio dio skupštinske većine u RS-u.

Očekuje da se i njegovi radikali i koalicija u kojoj su s DNS-om i Naprednom Srpskom Adama Šukala izjasniti o ponudi za formiranje nove vlasti u RS-u od stranka Saveza za promjene i drugog bloka u kojem je SNSD.

-SRS ne želi da po svaku cijenu bude u vlasti i ne želimo da pređemo preko stvari koje neće donijeti korist građanima RS-a - dodao je Đurđević navodeći da sigurno nisu „zatvoreni“ dalji razgovori s SDS-om i vjeruje da će u budućnosti imati korektnu saradnju.

Đurđevićeva stranka ima jedan osvojeni mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a on obavlja funkciju predsjednika lokalnog parlamenta u Bijeljini.

Lider SDS-a Mladen Bosić je danas još potvrdio da očekuje krajem sedmice i razgovor s DNS-om, kao i da je poziv upućem i Adamu Šukalu.