Vijesti
Politika
Sve za 42 glasa
Dvojici poslanika u Narodnoj skupštini RS oba bloka nude po pola miliona KM!?
12.11.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Dvojici poslanika u Narodnoj skupštini RS oba bloka nude po pola miliona KM!?
U Republici Srpskoj, sudeći prema izjavama koje kontinuirano daje Milorad Dodik, lider SNSD-a on i njegovi koalicioni partneri imaju 42 od ukupno 83 poslanika, čime su obezbijedili tijesnu skupštinsku većinu za formiranje vlasti u manjem bh. entitetu, piše bh. novinska agencija Patria.
Dodik uvjerava javnost da bi Republika Srpska novi saziv parlamenta trebala dobiti do 26. novembra, a novu vladu najdalje do kraja godine.
Lider SNSD-a računa da bi već naredne sedmice mogla biti održana konstituirajuća sjednica NSRS, na kojoj bi on kao predsjednik RS i svi poslanici položili zakletvu.
Na ovoj sjednici, može a i ne mora biti izabrano novo skupštinsko rukovodstvo.
Nadalje, lider SNSD-a ima računicu da odmah krene u konsultacije sa svim strankama, oko predlaganja mandatara za premijera RS. Najvjerovatnije, on će, ukoliko scenarij se bude odvijao prema njegovim zamislima, za mandatara predložiti dosadašnju premijerku i najbližu saradnicu Željku Cvijanović.
No, Dodikova većina je na samoj granici. Osim njegovih poslanika, te DNS-a i SP-a tu je i mandat lidera Stranke Napredne Srpske Adama Šukala (stranka formirana krajem 2011. godine) i jedan mandat SRS, koji su pristupili koaliciji sa DNS-om.
Ova dva mandata, koja su prevaga Dodiku, jer bez njih ima 40 mandata, još uvijek su upitna, jer sa poslanicima SNS-a i SRS-a pregovara i Savez za promjene.
U tijesnoj većini od 42 poslanika, kojima Dodik „maše“ nema pet poslanika Koalicije „Domovina“.
Savez za promjene ima ukupno 36 poslanika, također bez pet poslanika Koalicije „Domovina“ koja ako bi im se pridružila, imali bi ukupno 41 mandat.
Utakmica u RS postaje sve žešća, a najveću cijenu na tržištu trenutno imaju upravo poslanici NS i SRS, kojima se prema nepotvrđenim informacijama iz političkih kuloara, i sa jedne i sa druge strane nude po pola miliona KM za glasove.