Vijesti
Politika
Jedina zastupnica pod hidžabom
Kenela Zuko: Žene u BiH trebaju biti mnogo više aktivne u politici i društvu
13.11.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Kenela Zuko: Žene u BiH trebaju biti mnogo više aktivne u politici i društvu
Kenela Zuko, doktorica pedagoških nauka i članica Stranke demokratske akcije (SDA), jedina je zastupnica pod hidžabom u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izabrana na općim izborima održanim u oktobru ove godine. U razgovoru za Anadolu Agency (AA) ističe da se politikom počela baviti u želji da doprinese razvoju i napretku svoje zajednice.
"Motivacija se pojavila prije 10 godina, a sezala je još i ranije kada sam bila studentica i društveno aktivna. Već tada sam željela da dam jedan vid doprinosa u svojoj zajednici. Sve je krenulo 2004. kroz rad u mjesnom odboru, gdje sam bila tri mandata. Tada sam shvatila koliko pojedinac može da doprinese svom društvu ako osluškuje svoje građane. Kada bi svako davao doprinos u svojoj struci mislim da bi bilo velikih pomaka u BiH", smatra Zuko.
Ženama je duplo teže u politici
Ističe kako ženama koje su aktivne u političkom životu u BiH nije lako, naglasivši da se, ipak, iskrenim radom može postići uspjeh. Smatra da su u jednom društvu bitni kako pojedinac tako i porodica.
"Ženama je duplo teže u politici. Ali, žena nikada ne smije izgubiti svoju osnovnu ulogu, a to je da bude supruga, majka. Moj prioritet će uvijek biti moja porodica, ali su nam bitni svaki pojedinac i svaka porodica. Ovo je jedna dobra poruka za sve žene, a posebno one koje su pod hidžabom, mogu vidjeti da se kvalitetnim radom i iskrenom namjerom može uspjeti", objašnjava ova zastupnica.
Inače, među 98 zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, samo 22 su žene među kojima je Zuko jedina koja nosi hidžab. Ističe kako svaka žena u sebi nosi određena kvalitete i znanje kojima može dati doprinos za prosperitet cijele zajednice.
"Žene bi trebale biti mnogo više osviještene i da se međusobno pomažu, ali i da su društveno aktivne, ne samo kroz politiku, nego i razna udruženja i nevladine organizacije. Svaka žena u sebi može pronaći kvalitete i dati doprinos. Vrlo je bitno za žene da se edukuju, gdje god postoji mogućnost", kazala je Zuko.
Smatra kako je, ipak, od velikog značaja da žena koja se bavi politikom ili koja je društveno aktivna ima svesrdnu podršku porodice.
"Sve zavisi od podrške koju jedna žena ima. Ja imam jako veliku podršku porodice i supruga. Uvijek sam uporedo radila, studirala, odgajala djecu, a uz sve to politički angažovana gdje me niko ne pita za porodične obaveze. Kada dođem sa predizbornih sastanaka, kod kuće me čekaju obaveze jer sav smisao moga javnog rada se gubi ako ja zapostavim svoju porodicu i ako ne odgojim tri odrasle pozitivne ličnosti", kazala je Zuko.
Na javne funkcije moraju doći sposobne osobe
Prema njenom mišljenju, vrlo je značajno da se na javne i političke funkcije postave osobe koje su kompetentne i sposobne.
"Žene su generalno odgovorne, vrlo sposobne i od povjerenja. Ipak, potrebno je da imamo osobe na funkcijama koje mogu da pomnognu državi. Ako postavljamo osobe koje nisu sposobne za taj posao mi smo tu prevarili cijelo društvo", smatra ova zastupnica zbog čega dodaje kako se i same žene moraju mnogo više obrazovati i usavršavati u svojoj struci.
"Razlika između naših nana i nas je da današnja žena ima pravo izbora. Mislim da žene, bile one pod mahramom ili ne, trebaju da uče mnogo više i da se uključe u društvena dešavanja. Žene su dostigle tu razinu svijesti kada su shvatile da će biti više prisutne u društvu kroz veći angažman. Svaka žena može uspjeti, samo trebamo da pokažemo da mi to možemo i znamo, ali nam samo treba pružiti priliku", ističe Zuko.
Na kraju napominje kako zastupljenost žena u političkom i javnom životu u BiH nije na zadovoljavajućem nivou. Dodaje kako žene u BiH moraju biti mnogo hrabrije i uključiti se više u politička i javna dešavanja.
"Sama činjenica da sam ja sama u zakonodavnoj vlasti ukazuje da to nije na zavidnom nivou po pitanju žena pod mahramom. Zato svaka žena mora imati hrabrosti i dati svoj doprinos. Neke situacije su i za mene bile teške, ali do nas samih sve zavisi. Ako se mi postavimo u pozitivnom i moralnom svjetlu niko nam ne može naštetiti. Rješavanje svih problema leži u nama, kao pojedincima", naglasila je Zuko.
Kenela Zuko je rođena 1976. godine u Sarajevu, a politikom se počela baviti na nivou mjesne zajednice u općini Vogošća. Četiri godine je bila predsjednica Asocijacije “Fatma” za područje općine Vogošća. Obnašala je i funkciju predsjednice Asocijacije “Fatma” za područje cijele Bosne i Hercegovine. Supruga je i majka troje djece.