Vijesti
Politika
Ivo Josipović
Hrvati u BiH se ne osjećaju jednakopravnima
14.11.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Hrvati u BiH se ne osjećaju jednakopravnima
Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, u intervjuu za „Dnevni avaz“ kazao je, između ostalog, da u BiH ne postoji „hrvatsko pitanje", već pitanje jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda koja čine BiH.
"Na to pravo ima i hrvatski narod u BiH. Očito je, Hrvati se ne osjećaju jednakopravnima. To je bitno, ne ono što o tome misle političari izvan BiH. Puna jednakopravnost uspostavit će toliko nužnu ravnotežu, učinkovitije funkcionisanje i zdravije odnose unutar BiH.
Na koji će se način to ostvariti, ponavljam, trebaju odlučiti sami građani i narodi BiH. Duboko vjerujem da samo rješenje koje proizlazi iz dijaloga, međusobnog razumijevanja i kompromisa može biti dugoročno održivo.
Ocjenu da je potrebno postići punu jednakopravnost čuo sam od najistaknutijih političara, ne samo pripadnika hrvatskog naroda nego i od onih koji pripadaju bošnjačkom i srpskom narodu. Više sam puta, službeno i neslužbeno, o tome razgovarao i s predsjednikom Izetbegovićem i ti me razgovori ohrabruju" - kazao je Josipović.
Na upit koliko je Evropska unija zabrinuta za BiH, hrvatski predsjednik je kazao da Evropska unija, a time i Hrvatska kao članica Unije, ali i kao susjed i prijatelj, odavno ima definisan interes u BiH.
"U tom smislu uvijek smo polazili od stajališta da je boljitak BiH na dobrobit njenih građana, ali i susjeda i EU kao šireg okruženja. Stabilna i razvijena BiH garant je stabilne i razvijene Evrope.
Da bi se to postiglo, mora se osigurati jednaka perspektiva i okruženje za napredak za sva tri konstitutivna naroda u BiH i svih njenih građana. A to se može i treba postići dogovorom koji će izraziti volju sva tri naroda. U tom kontekstu i promjena Ustava je jedna mogućnost.
U svakom slučaju, motivi za promjenu i napredak, pa tako i na putu euroatlantskih integracija, moraju doći iznutra, a realizirati ih mogu samo građani i narodi u BiH i od njih izabrani politički lideri. Rješenje se ne može nametnuti izvana. Ali, pomoć, jednom kad se stvore pretpostavke, može i mora doći i izvana.
U tom smislu, određena zabrinutost zbog statusa quo u odnosima Unije i BiH postoji. BiH je jedina država regije koja nema kandidacijski status i očekujemo da se to, zalaganjem bh. vlasti, promjeni u što skorije vrijeme. EU će, da tako kažem, ispuniti svoj dio obećanja, ali EU, kako sam već rekao, neće se miješati ni arbitrirati u unutrašnjim procesima BiH" - rekao je predsjednik Republike Hrvatske za "Dnevni avaz".