Vijesti
Politika
Vijeće za vanjske poslove EU usvojilo inicijativu novog pristupa BiH
18.11.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Vijeće za vanjske poslove EU usvojilo inicijativu novog pristupa BiH
Ministri vanjskih poslova članica Evropske unije (EU) na današnjoj sjednici konsenzusom su usvojili inicijativu novog pristupa evropskoj tranziciji Bosne i Hercegovine, koju su predložili šefovi britanskih i njemačkih diplomatija, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće ministara Evropske unije danas je raspravljalo o situacijama u Ukrajini, Bliskom istoku, Libiji i Bosni i Hercegovini, te o borbi protiv ebole.

Nakon završetka sjednice novinarima se obratila hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić koja je istakla da je konsenzus o novom pristupu približavanja BiH Evropskoj uniji važan prvi korak ka stabilizaciji, ali da će nastavak procesa zavisiti od novoizabranih vlasti u BiH.

„Što se nas tiče iz nekoliko razloga je važna i neka vrsta prekretnice rasprava o novom pristupu BiH, s obzirom da je to pokrenuto našom inicijativom prošlog proljeća kada smo se založili za efikasniji pristup BiH“, kazala je Pusić.

Ističući da je ta inicijativa prerasla u britansko-njemačku, ministrica Pusić je kazala da je to od danas i zvanično inicijativa Evropske unije.

„Inicijativa ne predlaže smanjenje kriterija, već preraspodjelu koraka, reformi i preuzetih obaveza radi efikasnosti procesa približavanja BiH Evropskoj uniji. Prvi korak je pisana obaveza ključnih političara BiH. Prijedlog je da ona bude u obliku programa nove vlade i to je prihvaćeno“, naglasila je Pusić.

Pusić je zaključila da novi pristup znači proaktivnije učešće zemlja članica, ali da se očekuje vrlo aktivni angažman novoizabranih vlasti u BiH.

Učesnici današnje sjednice su najavili nove sankcije prema proruskim separatistima na istoku Ukrajine, ali ne i prema Rusiji.