Vijesti
Politika
Srbija će pomoći da BiH živi bolje
25.12.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Srbija će pomoći da BiH živi bolje
Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas na sastanku s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem da će Srbija učiniti sve da građani BiH žive bolje i da će u isto vrijeme nastaviti da ostvaruje specijalne veze s Republikom Srpskom, predviđene Dejtonskim sporazumom.

Nikolić se sastao danas s Ivanovićem u Beogradu, a kako prenosi Pres služba predsjednika, razgovarali su o budućim odnosima Srbije i BiH i očuvanju mira i stabilnosti u regiji.

Nikolić je naglasio potrebu da i Srbija i Hrvatska nekim gestom pokažu da su ratni sukobi iza njih, "da nema jednog krivca i da nema jedne žrtve".

"Veoma je važno da se osude zločini i da se izrazi saosjećanje prema žrtvama i njihovim porodicama?", podvukao je Nikolić.

On je naglasio potrebu da cijela regija, zajedno s EU uloži dodatni napor da BiH ne bude izolovani dio Balkana, okrenut unutrašnjim sukobima, već da iskoristi povoljnost da u toj zemlji žive pripadnici tri naroda i privuče investitore iz cijelog svijeta.

Ivanić je rekao da u BiH ima puno stvari s kojima se tri naroda ne slažu i da je potrebno puno vremena da se to promijeni.

"Nadam se da će u naredne četiri godine biti napravljen značajan korak u pravcu saradnje i kompromisa", naglasio je Ivanić.

On je naveo da će se kao srpski član Predsjedništva BiH boriti za ravnopravnost srpskog naroda na prostoru cijele BiH, a da nikada neće ugroziti ravnopravnost bošnjačkog i hrvatskog naroda, niti građana koji su pripadnici manjina ili onih kojima nacionalna pripadnost nije bitna, navodi se u saopćenju.

11:47 - Mladen Ivanić radnu posjetu Srbiji počeo sastankom sa Tomislavom Nikolićem

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić današnju radnu posjetu Republici Srbiji započeo je sastankom sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, prenosi Anadolu Agency.

Ivanić je juče, nakon prve sjednice Predsjedništva BiH u sazivu 2014.-2018. rekao da će tokom današnje radne posjete sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o pokušaju afirmacije zajedničkih regionalnih projekata.

"Razgovori će biti posvećeni međusobnoj saradnji, prilikama ovdje i pokušaju afirmacije zajedničkih regionalnih projekata. Jedna od bitnih stvari na kojoj treba raditi vrlo brzo jeste dobra saradnja sa susjednim zemljama i veliki pritisak ka institucijama EU-a, posebno oko infrastrukturnih projekata", najavio je Ivanić.

Predsejdavajući Predsjedništva BiH će tokom dana imati i sastanak sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinejom.

Tokom boravka u Beogradu Mladen Ivanić će u popodnevnim satima posjetiti ambasadu BiH, gdje bi trebalo da se obrati novinarima.