Vijesti
Politika
Šefik Džaferović
Predsjedavajući u januaru, novo Vijeće ministara BiH do sredine februara
08.01.2015. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Predsjedavajući u januaru, novo Vijeće ministara BiH do sredine februara
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine trebao bi biti potvrđen u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u toku januara, a kompletno Vijeće ministara do sredine februara, potvrdio je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
On je istakao kako je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana za 15. i 29. januar, te da ukoliko se ne obave sve pripreme za potvrđivanje imenovanog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH do prve sjednice polovinom mjeseca postoji mogućnost sazivanja i posebne sjednice Predstavničkog doma PS BiH samo sa tom tačkom dnevnog reda.
Naime, kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH treba da imenuje Predsjedništvo BiH kao kolektivni šef države i predloži ga na potvrđivanje Predstavničkom domu Paralementarne skupštine BiH.
Prije samog izjašnjenja na Predstavničkom domu PS BiH imenovani predsjedavajući treba da prođe proceduru provjera u Komisiji za pripremu izbora Vijeća ministara BiH kao parlamentarnog tijela koje se sastoji od članova - zastupnika svih parlamentarnih stranaka u Predstavničkom domu. Stav Komisije nije obavezujući za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.
- Vlast na razini BiH čeka entitetsku -
Strnka demokratske akcije (SDA) predložila je krajem prošle godine Denisa Zvizdića na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.
"Izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je urgentna stvar. Očekujemo da Predsjedništvo BiH što prije dostavi imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH kako bi smo u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine obavili njegovo potvrđivanje. Vjerovatno da je proces imenovanja Vijeća ministara BiH povezan sa izborom vlasti na nivou entiteta FBiH.
Ako je to tako, a vjerovatno jeste onda se može očekivati da se te stvari riješe naredne sedmice za kada je najavljeno okončanje procesa, odnosno konstituisanje Doma naroda Parlamenta FBiH nakon čega slijedi izbor predsjednika i potpredsjednika entiteta, te entitetske vlade. Ne bi trebalo da je taj proces povezan, ali očigledno jeste", istakao je Džaferović.
Predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH naglasio je da bi bilo dobro kada bi se ispunili uvjeti da se potvrda imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH obavi već na sjednici 15. januara, ali zbog rokova koji se odnose na žalbeni postupak vezano za izbor delegata u Federalni dom naroda i procedure Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH nije sigurno da će se to i desiti.
"U tom slučaju ostaje nam mogućnost da potvrdu imenovanja obavimo na sjednici koja se planira 29. januara. Međutim, ja smatram da je to veoma urgentna stvar i da bi trebalo čak imati i posebno zasjedanje tim povodom", naglasio je Džaferović.
- Parlamenent ostao bez materijala -
On je istakao kako je jedan od razloga urgentnosti i činjenica da postoji Vijeće ministara BiH u tehničkom mandatu, te da to po samoj definicije ne podrazumijeva maksimalnu implementaciju aktivnosti, odnosno da se važnije stvari ostavljaju da čekaju novo Vijeće ministara BiH.
"Od 9. decembra kada je konstituisan novi saziv Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine mi od još uvijek aktuelnog Vijeća ministara BiH nismo dobili niti jedan materijal koji je zaprimljen u parlamentarnu proceduru.
To znači da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH već mjesec dana nije dobio niti jedan zakon na razmatranje. To samo po sebi upućuje na važnost što bržeg imenovanja novog Vijeća ministara BiH", zaključio je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
Džaferović je naglasio kako je Kolegij doma na čijem je čelu za sjednicu koja će se održati 15. januara na dnevni red stavio sve materijale koje su prošle proceduru, a koje su započete u ranijem periodu.
Time se okončava parlamentarno razmatranje svih materijala, odnosno u proceduri ne ostaje ništa što nije završeno. Stoga, zaključuje Džaferović, Predstavnički dom Parlamementarne skupštine BiH očekuje da što prije od novog Vijeća ministara BiH počne dobivati zakonska rješenja na razmatranje i usvajanje.
Opći izbori u Bosni i Hercegovini održani su 12. oktobra 2014. godine, ali do sada, još uvijek nije kompletiran izbor izvršne i zakonodavne vlasti na nivou BiH.
Konstituirajuća sjednica novog saziva Predsjedništva BiH održana je 17. novembra, a Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 9. decembra 2014. godine.
Međutim, još uvijek nije konstituisan drugi, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Delegati novog saziva u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrđeni su samo u Klubu spskog naroda, dok izbor bošnjačkih i hrvatskih delegata trebva da obavi Federalni dom naroda nakon što bude konstituisan, a što bi se trebalo desiti do kraja naredne sedmice.