Vijesti
Politika
Vrijeme je da Komšić ostavi populizam i konkretno kaže što mu je cilj u vlasti!
30.01.2015. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Vrijeme je da Komšić ostavi populizam i konkretno kaže što mu je cilj u vlasti!
Podjednako su i SDA i DF krivi što Federacija još nema niti svoje čelnike, a kamoli kompletnu izvršnu vlast. Mnoge je analitičare jako iznenadila neuobičajena površnost s kojom su Bakir Izetbegović i kompletan vrh SDA ušli u proces formiranja vlasti na entitetskoj razini, neobjašnjivo predvidjevši sve zamke u Klubu Srba u Domu naroda federalnoga Parlamenta. To se u razdoblju liderstva pokojnoga Sulejmana Tihića unaprijed razrađivalo do detalja i jednostavno nije moglo dolaziti do iznenađenja. S druge strane, Željko Komšić se sa svojom mladom strankom po prvi puta susreće s kompliciranom zavrzlamom oko konstituiranja vlasti pa se te dječje boljke nekako mogu barem djelomično razumjeti i oprostiti. Međutim, umjesto da u hodu uočava i otklanja i svoje previde i slabosti, lider DF-a i dalje ne odustaje od svoje čudne, upadljive, populističke poslijeizborne retorike i taktike, ako se političko muljanje može tako determinirati. Naime, ne da nam se nikako doznati što stvarno želi i smjera Željko Komšić. Iako mjesecima već aktivno sudjeluje u pregovorima o formiranju vlasti, vrlo često se iz njegovih postupaka osjeti nekakva velika doza lutanje ili možda i pokajanja što je uopće i otvorio opciju sudjelovanja u vlasti.

More

Nedvojbeno je da Komšića noćima opsjedaju “more” jer ogroman broj njegovih pristaša i simpatizera smatra da je napravio kardinalnu pogrešku što je naletio na mamac i pohlepno upao u ralje nacionalnih stranaka, a i sam Komšić možda s tim nije definitivno raščistio pa se i pojavljuju ta vidna politička iskakanja. I politički i financijski sponzori se itekako pitaju pa je i to uteg na leđima lidera DF-a jer ga, po nekim spoznajama, prisiljavaju participirati u vlasti. I sada kad je, eto, definitivno prelomio i, bez obzira na nevjerodostojne prijetnje o nekakvom naglom odmaku iz možebitnih propalih pregovora, bit će dio novih vladajućih elita, čelnik DF-a Željko Komšić i dalje plasira dosta populističke i kolebljive poruke. Zbunjuje njima i svoje najbliže suradnike, a pogotovo javno mnijenje. Jedan dan se iz DF-a čuju misli kako ih ne zanimaju politička trgovina, fotelje pod svaku cijenu, a niti hrvatske pa čak niti srpske pozicije u budućim vladama. Taman kad se javnost bacila u principijelni delirij, već drugoga dana Željko Komšić s Bakirom Izetbegovićem na koljenima moli Nermina Nikšića da SDP deblokira proces uspostave vlasti u FBiH. I to se sve čini dok su još svježi ožiljci toksina kojeg su i Izetbegović i Komšić beskrupulozno isporučivali na SDP dok je bio u najtežoj egzistencijalnoj situaciji u zadnjih 20 godina. I umjesto da priznaju svoju površnost i nevještinu u formiranju vlasti, Željko Komšić ne može za blokadu ne “ugristi” nekoga posve drugoga.
“Ljudi koji to rade ne shvaćaju da ne čine štetu nikome drugom nego narodu ove zemlje i FBiH. Ne čine štetu ni SDA, ni HDZ-u, ni DF-u nego upravo građanima Federacije”, ocijenio je Komšić.
On je precizirao da pri tome “ne misli na SDP, nego na neke ljude, vampire, duhove prošlosti koji i dalje misle da su važni u političkom životu BiH, a izbori su im pokazali da nisu”, rekao je Komšić, očito ciljajući na bivšeg šefa SDP-a, Zlatka Lagumdžiju, koji posljednjih dana navodno neumorno uvjerava stranačko i rukovodstvo SDP-a da po svaku cijenu blokira izbor dopredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda.

Podjela fotelja

Ako Komšić uistinu ima pouzdane informacije da to Lagumdžija perfidno radi, onda on još i više svojim javnim istupima otežava Nikšićevu poziciju pred zasjedanje Glavnoga odbora. Sve ipak upućuje da bi se čelništvo FBiH trebalo izabrati sljedećega tjedna. A onda nastupa onaj drugi, vjerojatno najmučniji dio završnice oko formiranje Vlade FBiH, raspodjele ministarstava. Odmah nakon izbora je Željko Komšić, očigledno mameći Dragana Čovića u buduću parlamentarnu većinu, kazao kako DF ne zanimaju hrvatske pa čak niti srpske pozicije. Ljudima je to bilo nejasno i čudno, jer kako ćeš biti dio vlasti i preuzeti utjecaj i odgovornost ako nećeš poklopiti ključne poluge?! Kako je vrijeme odmicalo, i DF je sve više reterirao od svojih prvotnih stavova. Naglo su počeli pljuštati fakture po županijskim razinama, a onda je i za Federaciju “pušten balon” u vidu najmanje šest ministarstava. Lukavi i prepredeni vođa HDZ-a BiH Dragan Čović je nagonski osjetio miris prijevare pa je stornirao potvrđivanje novoga mandatara Vijeća ministara Denisa Zvizdića i ultimativno ucijenio partnere istodobnom uspostavom vlasti u FBiH i na državnoj razini. Naravno, nije Čović propustio nabačeni Komšićev volej pa je uzvratio svojim maksimalističkim protuudarom apetitom na pet hrvatskih i jedno srpsko ministarstvo. Da će biti vraški teško izgurati proces do kraja, svjedoči i trakavica u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Nema niti naznaka partnerskom dogovoru oko raspodjele ministarstava i ta bi se kadrovska “luđačka košulja” lako mogla prekopirati i na federalnu razinu. Javnost gubi strpljenje, mogla bi se ulica ponovno na proljeće probuditi. Legitimni zahtjevi nisu sporni, ali vrijeme je da i DF konačno otkrije svoje karte i precizira iskrene namjere. Ako svi budu igrali s adutima u rukavicama, cijeli proces bi mogao nepovratno otići u slijepu ulicu i tu ustupaka neće biti. Ionako već dlaka nedostaje.