Vijesti
Politika
Jasmin Bučo novi premijer Kantona Sarajevo?
03.02.2015. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Jasmin Bučo novi premijer Kantona Sarajevo?
Jučer su obavljeni intervjui sa četiri kandidata za mandatara za novi sastav Vlade Kantona Sarajevo.

Kadrovska komisija je nakon razgovora, te sumiranja prijedloga pristiglih sa terena odlučila se za dva kandidata koja su ušla u najuži izbor, piše novinska agencija Patria.

Jasmin Bučo, jedan od izvršnih direktora u JP Autoceste FBiH ima šest prijedloga, dok Dino Konaković, šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo ima pet prijedloga.

Iz utrke su ispali Adem Zolj i Muharem Šabić.

Prema informacijama koje je Patria dobila iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, veće šanse da bude novi premijer Kantona Sarajevo ima Jasmin Bučo, koji pored jedne više kandidature ima i podršku rukovodstva KO SDA na čelu sa Denisom Zvizdićem.

Konačni prijedlog Kadrovske komisije potvrdit će Izvršni odbor KO SDA Sarajevo, a potom i Predsjedništvo SDA.

Dr. Jasmin Bučo rođen je 1979. godine u Čajniču. Magistrirao je u Francuskoj, a postdiplomski studij završio je u Velikoj Britaniji. Iz oblasti građevine doktorirao je 2007. godine u Francuskoj.

Radio je kao građevinski inžinjer u grupaciji Bouygues Construction, kao građevinski ekspert za infrastrukturu u kompaniji RTE EDF (i.e. Elektroprenos) u Francuskoj, u federalnom Ministarstvu prostornog uređenja, a od 2011. godine obavlja funkciju Izvršnog direktora za projektiranje i građenje u JP Autoceste FBiH.

Oženjen je i otac dvoje djece. Tečno govori engleski i francuski jezik.