Vijesti
Politika
Moramo stvoriti dobar poslovni ambijent i dati sigurnost investitorima
03.06.2015. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Moramo stvoriti dobar poslovni ambijent i dati sigurnost investitorima
Na Konferenciji „Unapređenje poslovnog ambijenta i vanjskotrgovinskog poslovanja“ održanoj u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH govorio je i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar Wigemark kao i ministri vanjskih poslova i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Igor Crnadak i Mirko Šarović, piše bh. novinska agencija Patria.

Wigemark je kazao da je imidž zemlje značajno unaprijeđen stupanjam na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

''Iz perspektive EU vi ste sada postali 'normalna' zemlja, to je izuzetno važan signal koji se šalje stranim investitorima, osigurava pravnu sigurnost'' - rekao je on.

Ministar Crnadak je kazao da je najbolja stvar za popravljanje imidža je da postanemo neko kome se vjeruje.

''Iz ove zemlje je otišlo previše obećanja koje nismo ispunili i previše rokova koje smo probili. Mi moramo biti ozbiljniji i odgovorniji. Veoma je važno da ekonomska diplomatija radi zajedno sa MVTEO i VTK BiH da u jednoj interakciji donosimo više investicija.

Ekonomska dilplomatija neće biti uspješna ako ne promijenimo neke stvari unutar BiH, napravimo poslovni ambijent, sigurnost i atraktivnost za investitore. Nove investicije i zaposlenje treba da bude prioritet svih nas. Dobili smo šansu sa stupanjem SAA na snagu, najveću u poslijeratnom periodu, iskrenu podršku EU i međunarodnih finansijskih institucija'' - kazao je Crnadak.

Cilj konferencije bio je definirati prioritetne mjere koje BiH treba provesti da bi se unaprijedilo poslovno okruženje, vanjskotrgovinsko poslovanje i primjena EU direktiva od značaja za privredu.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić kazao je da je sad sve u znaku jučerašnjeg stupanja SAA na snagu i ispunjavanju uslova iz Sporazuma.

Ministar Šarović je rekao da je BiH po poslovnom okruženju najlošija u regiona i jedna od najlošijih zemalja, o tom pitanju i o pitanju konkurentnosti, u Evropi navodeći da smo u rangu sa Albanijom.

''BiH mora da bude stabilna, da ima stabilne institucije i da poslovanje bude predvidivo, bez toga nije moguće govoriti o unapređenju poslovnog okruženja'' - dodao je Šarović.