Vijesti
Politika
Dio nove vlasti treba biti i SBB
10.08.2015. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Dio nove vlasti treba biti i SBB
Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH u razogovoru za "Klix.ba" govorio je dosadašnjem radu Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH te da smatra kako pregovori sa SBB-om o ulasku u novu koaliciju trebaju biti nastavljeni. On je proteklih nekoliko mjeseci zagovarao ulazak SBB-a u koaliciju.

Kakve su šanse da se to ostvari, ako ponovo dođe do određenih nesuglasica i raspada koalicije SDA i HDZ BiH s nekoliko manjih stranaka, Čović je odgovorio:

- Odnosi SDA i SBB-a su složeni i imaju izraženu personalnu dimenziju. SBB je u sadašnjoj konstelaciji mogao biti konstruktivan partner koji će podržati evropske procese, koje smo nakon dugog niza godina uz svesrdnu potporu naših evropskih partnera konačno otkočili. Ulazak SBB-a u vlast ojačao bi već postojeći legitimitet Vlade Federacije, ali i Vijeća ministara i osigurao parlamentarnu potporu vladajućoj koaliciji bez koje nije moguće provoditi zacrtane reforme. Međutim, kako sada stvari stoje, očito je da izbor SDA ide u drugom smjeru budući da je ovih dana potpisan sporazuma s nekoliko manjih stranaka. Nova većina sastavljena uz pomoć manjinskih stranaka je tijesna i zahtijevat će mnogo energije da bude funkcionalna, osobito jer nas iskustva iz prethodnog razdoblja tjeraju da budemo obazrivi. U tom smislu mi ćemo morati razgovarati i s onim strankama koje su ostale u opoziciji, a prije svega sa SBB-om i Fahrudinom Radončićem.