Vijesti
Politika
Papanizacija politike
Kako je Denis Zvizdić ispao „ober papak“ u Turskoj?
19.08.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Kako je Denis Zvizdić ispao „ober papak“ u Turskoj?
Dnevni avaz je prije nekoliko dana objavio da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić (SDA) doživio niz neugodnosti na aeodromu u Antaliji u Turskoj kada je čekao let za Sarajevo.
Prema izjavama očevidaca, Zvizdić je doživio svojevrsno poniženje, budući da mu nije odobren VIP tretman koji je tražio, iako je stalno naglašavao da je on državni premijer BiH.
Zvizdiću naime prilikom aerodromskih kontrola nije odobren VIP status na koji se pozvao, te je uz neugodnu polemiku sa službenicima i na očigled ostalih putnika doživio blamažu kada je morao stati u red zajedno sa ostalim putnicima.
Nemili događaj krenuo je u krivom smjeru po Zvizdića u momentu kada je on zatražio da mu se odobri provjera putnih dokumenata na posebnom šalteru.
„Uzalud je predsjedavajući Vijeća ministara BiH objašnjavao službenicima aerodroma ko je on. Mahao je rukama. Bio je vidno nervozan. Međutim, ništa od toga mu nije pomoglo. Bio je vraćen u red, gdje su stajali ostali putnici. Štaviše, morao je stati na sami kraj reda“, rekao je za Avaz jedan od očevidaca ovog događaja.
Raspitali smo se kod vrsnih poznavalaca diplomatskim procedura i protokola ko je u ovom slučaju kriv i zašto je državni premijer Zvizdić izblamiran na aerodromu u Antaliji? Dobili smo nedvosmislen odgovor da je isključivi krivac za situacija u kojoj se našao sam Zvizdić, odnosno nepoznavanje protokola i procedura, kao i njegovo osoblje u kabinetu.
Nemoguće se pozvati na VIP status na licu mjesta. Inače privatne posjete zvaničnika, što je vjerovatno bilo i u ovom slučaju kada je Zvizdić boravio na odmoru u Turskoj se najavljuju ambasadi naše zemlje u zemlju u koju se ide, u konkretnom slučaju ambasadi BiH u Ankari. Ambasada dalje obavještava zvanične organe države u koji ide zvaničnik.
Da se tako postupilo na aerodromu u Antaliji Zvizdića bi dočekao nekih od lokalnih zvaničnika sa tog područja (guverner oblasti ili njegov zamjenik) ili čak u slučaju pošto se radi o premijeru za Tursku izrazito prijateljske države možda čak i zvaničnik visokog ranga iz ministarstva vanjskih poslova Turske.
Zvizdić bi zatim bio ugošćen u VIP salonu aerodroma, osvježio se uz kafu ili čaj i kratko porazgovara sa domaćinom, a za to vrijeme bi bila obavljena pasoška kontrola bez ikakve pompe.
Nakon ulaska u Tursku Zvizdić bi imao organizovan i prijevoz i adekvatnu policijsku pratnju do mjesta hotela ili vile u kojoj je odmarao. Tokom odmora diskretno bi bila prisutna i policija bez velike pompe. Ista procedura bi bila primjenjena i u povratku. Zvizdić bi opet bio ugošćen u VIP salonu, popio bi kafu, dočekao bi ga neko iz protokola Turske i u konačnici bi bio ukrcan na avion kao posljednji putnik, bez gužve i bez ikakvog skandala.
A šta je uradio Zvidić? Očito da nije najavljeno uopće da on boravi u Turskoj, a onda je kad je vidio gužvu i red na kontroli karata i pasoša odlučio da je on premijer BiH i pozvao se na VIP status. Naravno nije mu odobren, jer službenici na aerodromu nemaju pojima ko je Denis Zvizdić, niti ih zanima. Posebno jer se na turskim aerodromima provode striktne kontrole, bez izuzetka, pa su službenici već navikli da se razno razni skorojevići pozivaju na navodne funkcije i titule tipa Petar Pan, čarobnjak Merlin, George Bush ili sl.
Da je Zvizdić bio Angela Merkel možda bi ga službenici i prepoznali, ovako je ispao „ober papak“ pozivajući se na VIP status u totalno pogrešno vrijeme i na pogrešnom mjestu. Vidio baja red pa odlučio da trzne diplomatsku šaru, u stilu sad ću ja preko reda! Međutim, šipak!
Poznavajući dotičnog Zvizdića i njegov (super) ego uz blamažu koju je doživio, kao i podsmijeh ostalih putnika na charter letu, uglavnom naših građana na odmoru u Turskoj, sigurno je da je "VIP premijeru" godišnji odmoru na kraju prisjeo!