Vijesti
Politika
Valentin Inzko
Samit u Beču dobra prilika za zemlje Zapadnog Balkana
27.08.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Samit u Beču dobra prilika za zemlje Zapadnog Balkana
Visoki predstavnik Valentin Inzko prisustvovat će drugom godišnjem Samitu šefova država i vlada zemalja Zapadnog Balkana koji se danas i sutra, 26. i 27. augusta, održava u Beču.
“Prošlogodišnja konferencija u Berlinu rezultirala je novom evropskom inicijativom za BiH, a ovogodišnji Samit u Beču predstavlja nastavak i jačanje ovog procesa. Ovo je prilično rijetka šansa, ali i idealna prilika za BiH i predstavnike drugih zemalja da preuzmu pozitivnu ulogu u izgradnji snažnijih veza u regionu i da pokažu kako se BiH ozbiljno namjerava uhvatiti u koštac s izazovima s kojima se zemlja i njeni građani suočavaju. Ovaj samit treba u potpunosti iskoristiti, s obzirom da je rijetka prilika da je Zapadni Balkan dva dana u godini tema broj jedan za međunarodnu zajednicu i Evropsku uniju”, rekao je visoki predstavnik,
Tokom boravka u Beču, visoki predstavnik će također sudjelovati u panel diskusiji na visokom nivou - Bilateralni sporovi na Zapadnom Balkanu – spriječavanje potencijalnih budućih problema, u organizaciji austrijskog Ministarstva vanjskih poslova. Visoki predstavnik će iskoristiti svoj boravak u Beču i za niz bilateralnih susreta.