Vijesti
Politika
Dogovor sa SDA
HDZ 1990 ulazi u koaliciju?
28.08.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
HDZ 1990 ulazi u koaliciju?
Ako je vjerovati jučerašnjim informacijama iz izvora bliskih SDA, privodi se kraju sklapanje nove i čvrste parlamentarne većine u Federaciji – u toj stranci su uvjereni da će HDZ 1990 ući u koaliciju i da je to samo pitanje dana.
Stalno na vezi
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prošle sedmice pozvao je stranku Martina Ragužada bude u koaliciji na federalnom nivou, a poziv je ponovio i ove sedmice.
Neslužbeno se saznaje da su u posljednja tri dana Izetbegović i Raguž u stalnoj vezi. S Izetbegovićem u svakodnevnoj vezi je i Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH i predsjednik PDP-a, a značajno je da se on prije tri dana u svom uredu u Sarajevu sastao s Ragužem.
Kratko su saopštili das u razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji, ali bez otkrivanja detalja.
Inače, njih dvojica su, već godinama u bliskim prijateljskim odnosima. Ne treba zaboraviti da je bilo ozbiljnih nagovještaja da će HDZ 1990 ući u koaliciju sa SDA, DF-om i HDZ BiH, ali se to, zahvaljujući raznoraznim igrama ispod stola, nije dogodilo, prenosi mostarski Dnevni list.
Preksinoć je u Prozoru/Rami zasjedao Kolegij HDZ-a 1990 na kojem se razgovaralo o cijeloj situaciji i ponudama koje stižu na adresu stranke.
Raguž kaže da je stav HDZ-a 1990 od ranije poznat javnosti - stranku ne zanimaju matematičke, već isključivo programske koalicije.
Prema izvorima Dnevnog lista, HDZ 1990 ne bi dobio ministarske pozicije u Vladi Federacije, ali bi dobio neke bitne pozicije u federalnim institucijama i javnim poduzećima.
Konačan stav, prema stranačkom Statutu, donijeće Središnji odbor koji je ranije zaključio da je HDZ 1990 u opoziciji i jedino to tijelo može promijeniti takvu odluku. Kada će Središnji odbor zasjedati, preksinoć nije precizirano osim što je rečeno da će to biti “u narednim danima”.
Stabilna većina
Izetbegović je već dogovorio da u koaliciji budu Stranka za BiH i A-SDA, a juče su definitivno raščišćeni i odnosi sa BPS-om pa će i ta stranka biti u novoj parlamentarnoj većini.
Ako se potvrde jučerašnje tvrdnje iz SDA i HDZ 1990. uđe u koaliciju, onda bi nova parlamentarna većina u kojoj je i HDZ bila prilično stabilna – imala bi 54 zastupnika u Parlamentu Federacije.
SDA ima 29, HDZ 12, HDZ 1990 četiri, BPS četiri, A – SDA dva i Stranka za BiH tri, a za većinu je potrebno 50 zastupnika. Prilično stabilna zato što su „iskakanja“ zastupnika, svejedno iz koje su stranke, uvijek moguća.
Međutim, ostaje otvoreno pitanje kakav će stav prema ulasku HDZ 1990 u koaliciju i parlamentarnu većinu imati HDZ BiH i šef te stranke Dragan Čović. On prema takvom rješenju nije baš raspoložen, a javna je tajna da na Raguža i njegovu stranku gleda kao na opasne političke protivnike.
U političkim kuloarima se priča da iza Izetbegovićeve ponude HDZ-u 1990 zapravo stoji namjera SDA da „spusti na zemlju“ Dragana Čovića i njegove političke kalkulacije, piše Dnevni list.