Vijesti
Politika
Stranka dijaspore BiH
Vučić se otvoreno miješa u unutrašnje stvari BiH
31.08.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Vučić se otvoreno miješa u unutrašnje stvari BiH
Stranka dijaspore BiH navodi da predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ostaje dosljedan „u svojoj drskosti da se otvoreno miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine“.
- Svojom posljednjom izjavom da „Republika Srpska treba tražiti vraćanje svih daytonskih nadležnosti koje su joj uzurpirane samovoljom visokih predstavnika“, Vučić nastavlja kontinuitet politike Republike Srbije na destabilizaciji političkih prilika u BiH - navodi se u saopćenju Stranke dijaspore BiH.
Dodaje se da, šaljujući javnosti ovu štetnu izjavu Vučić želi da poruči da Republika Srbija neće odustati od principa etno-nacionalnog ekskluziviteta Daytonskog sporazuma, gdje se blokiranjem rada zajedničkih institucija i opstruiranjem političkih proces donošenja važnih odluka u državi, stvara privid da BiH kao država ne može funkcionirati i opstati.
- Interes Vučićeve politike je zasnovan na očuvanju nasilnih podjela bosansko-hercegovačkog društva, počinjenih etničkim čišćenjem i genocidom u ratu, a ozakonjenih u Daytonu, koji već dvadeset godina blokiraju razvoj naše zemlje čineći državu neracionalnom i nefunkcionalnom. Ova izjava je istovremeno i pritisak na međunarodnu zajednicu kao pravnog subjekta koji je preuzeo odgovornost iz Daytonskog sporazuma da ponudi racionalna riješenja u obnovi razvoja BiH i njene samoodrživosti - navodi se u saopćenju.