Vijesti
Politika
Ako VSTV dozvoli da OSCE pregleda predmete Tužilaštva BiH, Dodiku daju argument za referendum u RS
03.09.2015. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Ako VSTV dozvoli da OSCE pregleda predmete Tužilaštva BiH, Dodiku daju argument za referendum u RS
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH na današnjoj sjednici donijet će zaključak o dopisima koje je dobilo nakon što je Tužilaštvo BiH odbilo da OSCE izvrši uvid u spise predmeta ratnih zločina. VSTV o uvidu u spise ima drugačije mišljenje od Tužilaštva, piše novinska agencija Patria.

Članovi VSTV-a smatraju da je zahtjev OSCE-a da izvrši nezavisnu analizu predmeta ratnih zločina Tužilaštva i Suda BiH u skladu sa njihovim i mišljenjem Suda BiH iz novembra 2006. godine, prema kojem se OSCE-u dozvoljava uvid u spise, dok je odluka Tužilaštva ostala sporna.

U dopisu Kolegija tužilaca navedeno je da se pristup spisima po zahtjevu OSCE-a ne odobrava, pozivajući se na nezavisnost pravosuđa i posljedice na dalji rad ove institucije u predmetima ratnih zločina.

Postavlja se pitanje, da li OSCE ozbiljno krši svoj mandat u Bosni i Hercegovini koji je uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom i izlazi van okvira svoga djelovanja?

Također, ako se ova organizacija zalaže i potiče nezavisnost svih institucija u BiH, uključujući i pravosudne, pitanje je da li svojim nastojanjem da kontrolišu rad jednog odjela Tužilaštva BiH dovode u pitanje i sam suverenitet ove države.

Tu je svakako i aspekt poniženja sudija i tužilaca koji rade u državnom Tužilaštvu i Sudu, kojima se ovakvim pristupom pokazuje da im se ne vjeruje.

Iako, nažalost još uvijek politika ima upliva u rad domaćih pravosudnih institucija, ovaj potez OSCE-a sada nedvojbeno pokazuje da se i stranci žele direktno i javno umiješati.

Na taj će način Miloradu Dodiku u ruke biti bačen još jedan od argumenata kojim on stalno maše, a to je da državne pravosudne institucije kontrolišu stranci i upravljaju sudijama i tužiocima. Upravo je to Dodikov glavni adut na temelju kojeg i traži referendum u RS.

Ko je Džoan Korner koja treba izvršiti analizu predmeta ratnih zločina? Koje su njene reference? Gdje je do sada sve radila? Bh. javnost je uskraćena za ove odgovore, jer njeno ime prvi puta čuje.

Podsjetimo samo, kako su ovom zemljom u godinama iza nas vršljali brojni „strani eksperti“ koji su se direktno miješali u rad pravosuđa, koje je izgleda nezavisno od BiH, ali itekako neki centri moći nastojali su da ga postave kao zavisno od stranih faktora.

Prije desetak godina po BiH je krstario famozni Oskar, čije su ime svi, od policije do tužilaca i sudija sa strahom izgovarali, da bi na kraju zagrebački Globus otkrio da se radi o klasičnom špijunu.

Ko onda može garantovati da Džoan Korner nije špijunka ( ko zna čija i za čije interese), i koja bi trebala da pregleda predmete ratnih zločina gdje se nalaze brojne izjave zaštićenih svjedoka, i istrage koje su tajne?

Mur je odavno lobista Dodikovih i Čovićevih interesa

Nedavno je poznati novinar Slobodan Vasković napisao blog posvećen upravo Misiji OSCE-a u BiH, tačnije šefu Džomatanu Muru. Između ostalog, Vasković je napisao:

„Mur je OSCE uveo u novu fazu djelovanja u BiH, pretvarajući ovu organizaciju u instrument lokalnih lidera i koristeći svoju poziciju na njenom čelu za lične lobističke ciljeve.

Mur je, jednostavnije rečeno, privatizovao OSCE, stavio ga u funkciju svojih ličnih interesa i potpuno uvukao u blato i obračune lokalnih političkih elita.

Nije to nikakva novina kada je Mur u pitanju, odavno je on lobista Dodikovih i Čovićevih interesa. Kada je već tako bilo bi mnogo poštenije da je osnovao lobističku kuću, javno naplatio svoj rad, a ne koristio OSCE za prekomponovanje vlasti u BiH i na taj način potpuno kompromitovao rad ove organizacije.“