Vijesti
Politika
Nermin Nikšić
Referendum kojeg Dodik traži očito ima svoje protagoniste i u međunarodnim krugovima
04.09.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Referendum kojeg Dodik traži očito ima svoje protagoniste i u međunarodnim krugovima
VSTV je donio odluku da se usprkos protivljenju Tužilaštva BiH omogući uvid u predmete ratnih zločina OSCE-u, piše novinska agencija Patria.
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a kazao je ovom prilikom u izjavi za NAP da je odavno poznato da je pravosuđe u BiH u velikoj krizi.
- Tome svjedoče brojne afere unutar ovog sistema vlasti, okretanje glave od velikog broja predmeta korupcije, te konstantni politički upliv u proces imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, koji je sakriven iza lažne neovisnosti i samostalnosti pravosuđa. Vrlo često svjedočimo donošenju veoma upitnih odluka od strane sudija i tužilaca, posebno u onim predmetima gdje politika ima svoje interese, za što nema snage i volje da se uspostavi sistem odgovornosti u pravosuđu – istakao je Nikšić.
Dalje je dodao da sada imamo jednu novu dimenziju, a to je da međunarodne organizacije koje djeluju u BiH, sada otvoreno pokazuju svoju moć i spremnost miješanja u rad pravosuđa, koju su do sada uglavnom skrivali od javnosti, ali o kojoj su svi govorili.
- Primjer gdje OSCE traži uvide u sve predmete ratnih zločina koji se vode u Tuzilaštvu BiH jasno pokazuje kako je bh. pravosuđe u najvećoj krizi do sada. Referendum koji je Dodik tražio očigledno ima svoje protagoniste i u međunarodnim krugovima, koji sebi nikako ne bi smjeli dozvoliti da budu dio takvih retrogradnih politika kojima se urušava integritet institucija BiH.
vakav oblik miješanja u rad pravosuđa je narušavanje državnog suvereniteta i zato sam protivnik takvih nastojanja. Naravno, svjestan sam da će mnogi ovo iskoristiti kako bi još jednom zamaglili činjenicu da im je jedino zapravo stalo da se ne otkrije koliko je predmeta zaista sklonjeno u stranu. No, tim se problemom moraju baviti domaće institucije – istakao je Nikšić.