Vijesti
Politika
Poražavajuća statistika
Parlament FBiH od decembra 2014. održao svega 10 sjednica, nove nema ni na vidiku!
09.09.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Parlament FBiH od decembra 2014. održao svega 10 sjednica, nove nema ni na vidiku!
Još uvijek nema naznaka niti najava da bi se uskoro mogla održati sjednica Parlamenta Federacije BiH, piše novinska agencija Patria.
I dok premijer Fadil Novalić govori kako nema krize u Federaciji pokazatelji na terenu ga demantiraju, jer je posljednja sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH održana 31. jula.
I sam Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i jedan od osmorice potpredsjednika SDA, poručuje kako je neminovno prevazilaženje krize i zastoja u Vladi FBiH i ovom entitetu.
Niti on ne zna kada će biti zakazana nova sjednica, a nema smisla ni zakazivati je kada ne postoji parlamentarna većina. Podsjećamo da na jednoj od svega 10 sjednica koliko je održao Predstavnički dom PFBiH od decembra prošle godine nije mogao biti usvojen ni dnevni red.
Demokratska fronta je istupila iz koalicije na ovom niovu, a SDA i HDZ još uvijek traže partnera za vlast, jer tijesna većina (50 ruku) koja je omogućila izglasavnje Zakona o radu više ne postoji. Lider SDA je na početku bio optimističan kada je riječ o dogovoru i potpisu sporazuma s tvz. malim strankama (SBiH, A-sda i BPS), ali je nakon problema i prevelikih zahtjeva ovih stranaka priznao da će rekonstrukcija Vlade FBiH i uspostave većine u Parlamentu FBiH ići malo sporije.
Dragan Čović, lider HDZ-a BiH izjavio je da bi, prema njegovom mišljenju, Savez za bolju budućnost (SBB) trebao postati dijelom vlasti u Federaciji BiH, o čemu bi se tokom sastanka u subotu između Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) trebali voditi ozbiljni razgovori.
I dok se konkretnije ne uradi, parlamentarci u Federaciji će i dalje biti na produženom godišnjem, a građani u blokadi uprkos tvrdnjama Novalića da krize nema.