Vijesti
Politika
Do kraja godine 10.000 radnih mjesta
11.09.2015. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Do kraja godine 10.000 radnih mjesta
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavili su da do kraja godine namjeravaju da zaposle oko 10.000 ljudi, uštedama u budžetu predviđenim rebalansom.

"Mi 200 miliona KM od MMF-a moramo zamijeniti sa 200 miliona KM komercijalnog kredita. Na drugoj strani je ušteđenih 20 miliona KM iz naših moratorija i materijalnih troškova u Vladi FBiH. Mi taj novac preusmjeravamo na poticaje prvom zapošljavanju ljudi mlađih od 30 godina“, pojasnio je Novalić.

Naglašava kako se samo na osnovu ovih ušteda planira zaposliti pet do sedam hiljada ljudi.

Zvizdić i Novalić su poručili građanima, gostujući u Temi TV1, da je reformska vlast izabrala put koji vodi boljem ekonomskom životu, većoj zaposlenosti, vladavini prava i boljoj javnoj upravi u BiH, te da neće odustati od tog puta.

Oni su pozvali građane na razumijevanje koraka koje vlast preduzima u cilju provođenja reformi.

Budući da je od formiranja nove vlasti prošlo pet mjeseci, Zvizdić i Novalić su u Temi TV1 sublimirali ono što je urađeno za to vrijeme.

Zvizdić ističe da Savjet ministara BiH radi u dobrom ambijentu.

"Postoji kvalitetna politička volja i spremnost na dogovor i postizanje kompromisa u cilju realizovanja kvalitetnih projekata. Zadovoljan sam radom Savjeta ministara BiH, ali i samih ministara“, naglašava Zvizdić, te podsjeća da je u prethodnom periodu, između ostalog, usvojena ekonomska reformska agenda koja sadrži čitav niz mjera koje usmjeravaju na jedan novi vid saradnje svih vlada u BiH.

U tom smislu, jasno su određena tri ključna prioriteta: evropske integracije, ekonomski razvoj i vladavina prava.

Novalić napominje kako su predsjedavajući Savjeta ministara BiH i entitetski premijeri zaista harmonizovano radili na reformskoj agendi.

Osvrnuo se i na aktuelno stanje u Vladi FBiH, s obzirom na činjenicu da ministri iz DF-a ne prisustvuju sjednicama.

''To nam stvara određeni tehnički problem, jer otežano funkcionišemo u ministarstvima koja pokrivaju ministri DF-a. Mada, iz jednog ministarstva koje pokriva DF je nominovan i usvojen jedan od težih zakona, Zakon o radu. Moramo pohvaliti ministra Milana Mandilovića. Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije funkcioniše bolje i protočnije. U Ministarstu turizma i okoliša i Ministarstvu trgovine imamo određene zastoje“, dodaje federalni premijer.

Ipak, ne očekuje da će prilikom usvajanja novih zakona u Parlamentu FBiH biti problema.

Aktuelna politička situacija u FBiH se, prema mišljenju predsjedavajućeg Zvizdića, ne reflektuju se na rad Savjeta ministara BiH. No...

Dio razgovora bio je posvećen i izgradnji autoputeva. Novalić napominje da je FBiH odobren novi investicijski ciklus.

''Riječ je o 100 miliona evra za nastavak autoputa od Bijače prema Mostaru. Sve bi moglo biti operativno krajem oktobra, početkom novembra. To radimo ciljano jer ljetna sezona zaposlenosti prirodno pada i želimo tada ubaciti novi ciklus. Dakle, amortizujeamo mogući pad novim investicijama'', pojašnjava federalni premijer.

Upitan da prokomentariše konferenciju u Beču, predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da su njegovi utisci pozitivni i optimistični.

''Bh. delegacija bila je najbolje pripremljena delegacija i mislim da je to stvorilo dobru atmosferu u vezi sa našim projektima. Grantovi za dva projekta su odmah odobreni. Osim toga, pet projekata su postali dio osnovne mreže koja će se sigurno finansirati do 2020. godine'', rekao je, između ostalog, Zvizdić.

Dodao je da BiH može da računa na novu tranšu MMF-a do kraja godine, obzirom da RS nije usvojila novi zakon o radu.

''Ove godine bilo je predviđeno 200 miliona KM od MMF-a. Mi kao odgovorna Vlada morali smo naći rezervno rješenje, koje je sada jeftinije i od MMF-a zbog kursa dolara. To su komercijalne banke. Sljedeće godine takođe moramo kalkulisati da li će biti MMF-a i predviđamo drugu opciju u slučaju da ne bude tranše. MMF nam treba jer ćemo na lakši način doći do drugih investitora. Osim novčane, MMF pruža i tehničku pomoć stručnih lica'', ističe Novalić.