Vijesti
Politika
Visoki predstavnik ruši Dejtonski sporazum
18.09.2015. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Visoki predstavnik ruši Dejtonski sporazum
Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je da je visoki predstavnik u BiH zadužen da tumači Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne da tumači Ustav, te istakao da visoki predstavnik nije ovlašten da određuje da li RS ima pravo na nešto ili nema, jer to nije njegov mandat.

Reagujući na kritike koje je na račun RS-a visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko iznio u izvještaju Vijeću sigurnosti UN, u kojem je naveo da RS krši Dejtonski sporazum priremajući se za referendum, Dodik je napomenuo da visoki predstavnik u kontinuitetu ruši taj sporazum.

''Dokaz za to je činjenica da se poziva na pravo da tumači Dejtonski sporazum, iako za to nema pravo. Nije ovlašten ni da tumači vojni dio sporazuma, kao ni mnoge druge njegove dijelove i anekse'' - rekao je Dodik za "Glas Srpske".

On je napomenuo da je Dejtonskim sporazumom jasno rečeno na šta koja od strana ima pravo.

''Dejton je nasiljem mijenjao visoki predstavnik, ne samo Inzko, nego mnogi koji su projezdili BiH. Ta faza je završena'' - ističe Dodik.

Dodik je poručio da će vlasti RS-a, u skladu sa ranijom praksom, uputiti svoj izvještaj Vijeću sigurnosti i generalnom sekretaru UN-a.

''Iskreni predstavnici međunarodne zajednice i oni koji poznaju situaciju u pravosudnim institucijama na nivou BiH kažu da su to otuđeni centri moći i da ni u jednoj zemlji ne postoji ovako nakaradan pravosudni sistem'' - kazao je Dodik.

U tom sistemu, kako je rekao, ni kome podnose izvještaje, ni rade, niti kome odgovaraju i te stvari se moraju mijenjati.

''Neće da ih mijenjaju oni kojima odgovara ovakvo pravosuđe'' - naglasio je predsjednik RS-a.

Iz OHR-a jučer je saopćeno da je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko obavijestio generalnog sekretara UN Ban Ki Moona i Vijeće sigurnosti UN-a "da vlasti RS-a krše Dejtonski sporazum aktivnostima u pogledu organizovanja referenduma o pravosudnim institucijama BiH i ovlaštenjima visokog predstavnika".