Vijesti
Politika
Izetbegović-Radončić
Razgovori SDA i SBB-a idu u dobrom smjeru
06.10.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Razgovori SDA i SBB-a idu u dobrom smjeru
Predsjednik SDA BiH Bakir Izetbegović i predsjednik SBBBiH Fahrudin Radončić dogovorili su tokom današnjeg susreta u Sarajevu da će ove sedmice u tijelima obje stranke biti ubrzan proces formiranja koalicije.
Izetbegović i Radončić, kako prenose mediji, susreli su se u zgradi Predsjedništva BiH, a razgovarano je o vrlo konkretnim koracima za ulazak SBBBiH u vlast.
"Stvari idu dobrim putem prema formiranju koalicije. Želja nam je da se ranije podjele prevaziđu u korist interesa države, građana i bošnjačkog naroda", izjavio je Izetbegović.
S Radončićeve strane, potvrdio je Izetbegović, nije bilo uslovljavanja oko ulaska u koaliciju.
"S njegove strane nema ni kadrovskih uslovljanja, tako da on prihvata oba premijera iz SDA, i državnog Denisa Zvizdića i federalnog Fadila Novalića. Jedini zahtjev je da SBB BiH u vlast uđe u kapacitetu koji im daje izborni rezultat, što je za nas, naravno, prihvatljivo", kazao je Izetbegović.
Da razgovori o formiranju koalicije SDA-SBB idu u dobrom smjeru potvrdio je u Radončić u izjavi nakon sastanka.
"Razgovori između dviju stranka idu u dobrom smjeru, mislim da se u javnosti pravi ambijent opšte podrške, nadam se da ćemo to znati iskoristiti u najboljem interesu BiH i građana", kazao je Radončić.
Predsjednik SBBBiH najavio je da će njegova stranka u petak podržati rebalans budžeta FBiH.