Vijesti
Politika
Ni dalje nema rješenja
SDA odgodila priču o Mostaru
07.10.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
SDA odgodila priču o Mostaru
Sastanak HDZ-a BiH i SDA neće biti održan danas iako je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Ljubo Bešlić bio predložio početak razgovora oko Mostara za 7. oktobar.
Potvrdili su ovo iz mostarske SDA dodajući kako se nisu u mogućnosti odazvati u srijedu, ali da će sastanak biti održan uskoro.
Službeni pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH i izmjena Statuta Grada Mostara trebaju tek početi kako bi se došlo do dogovora koji bi omogućio održavanje lokalnih izbora u Mostaru 2016. godine, no razgovora između HDZ-a i SDA na ovu temu je već bilo.
Razgovori
Dnevni list je objavio kako su predsjednici HDZ-a BiH i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović postigli načelan dogovor oko Mostara koji bi se temeljio na principu “jedan čovjek- jedan glas”, ali koji bi sadržavao elemente zaštite nacionalnih interesa.
Tako bi se navodno ubuduće birao i dogradonačelnik čime bi se štitila politička jednakopravnost Bošnjaka, a predsjednik Gradskog vijeća Mostara ne bi smio biti iz istog naroda kao gradonačelnik i dogradonačelnik. Ono čime bi se dodatno štitila jednakopravnost, je to da na svakoj odluci moraju biti tri potpisa.
Ovaj scenarij ne želi komentirati nitko u HDZ-u i SDA. Iz SDA poručuju kako nitko ne može dogovarati ništa mimo mostarske SDA koja ne pristaje na ovakvu opciju.
Na drugoj strani paralelne pregovore vode OHR i deset malih stranaka koji namjeravaju izaći sa zajedničkim rješenjem. U prošlom tjednu u Mostaru je održan sastanak predstavnika OHR-a s predstavnicima HDZ-a 1990., SDP-a, DF-a, SBB-a, BPS-a, SDU-a, SBiH-a, HSP-a, Hrasta i SPP-a.
Ove stranke su ljetos pokrenule inicijativu za žurne izmjene Izbornog zakona i Statuta Mostara kako bi se iduće godine u Mostaru održali lokalni izbori, piše Dnevni list.
Hronologija krize
Mostar je do sada imao specifična izborna pravila koja je 2004., donio tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown kako bi ujedinio Mostar. Tada je ugašeno šest mostarskih općina od kojih su tri bile većinski bošnjačke, a tri hrvatske i grad je formalno ujedinjen.
U Gradsko vijeće Mostara biralo se maksimalno po 15 Hrvata i Bošnjaka, četvero Srba i jedan iz reda ostalih. Grad je tako dobio dobar okvir za jednakopravnost, no politički sukobi i odbijanje da se Statut provede stvarali su mnoge probleme u funkcioniranju Mostara.
Hrvati su bili nezadovoljni takvim rješenjima, jer glasovi Bošnjaka vrijede više od glasova Hrvata u Mostaru pa su hrvatski delegati u Domu naroda Parlamenta BiH prije pet godina pokrenuli apelaciju na Ustavnom sudu BiH koji je naložio Parlamentu BiH da promijeni dio Izbornog zakona BiH, o načinu izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara.
Zbog nemogućnosti dogovora oko tih izmjena lokalni izbori 2012., u Mostaru nisu održani.
Posljednji lokalni izbori u ovom gradu održani su 2008. godine.
Ključni politički akteri u Mostaru HDZ BiH i SDA, do sada nisu uspijevali postići dogovor o novim pravilima za Mostar.
Mstarska SDA ranije je predlagala šest izbornih jedinica u Mostaru, odnosno vraćanje na šest ranijih općina od kojih su tri bile hrvatske, a tri bošnjačke, dok je stav HDZ-a bio “jedan čovjek – jedan glas” i grad uređen kao i sve ostale općine u BiH.
Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) u kojem sjede ambasadori najuticajnih zemalja u više navrata su donijeli zaključke u kojima se sugerira žurno pronalaženje rješenja za Mostar i podvlači kako Mostar mora ostati jedinstven grad, prenosi Dnevni list.