Vijesti
Politika
Kredit u iznosu od 300 miliona dolara
RS se zadužila u američkom tržnom centru
23.10.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
RS se zadužila u američkom tržnom centru
Kako stvari stoje, uzalud je Vijeće ministara prošle sedmice pozvalo entitetske vlasti na maksimalnu kontrolu nivoa zaduženosti – vlasti Republike Srpske upravo prošle sedmice saopštile su da su dobile kredit u iznosu od 300 miliona dolara, piše Dnevni list.
Radi se o novcu iz blagajne investicijskog fonda GBCI čije je sjedište u jednom tržnom centru na Floridi. Taj novac bit će iskorišten za pokrivanje rupa u budžetu RS-a, a kako je priopćeno rok otplate je tri godine uz kamatu od tri posto.
Prema podacima državne Direkcije za ekonomsko planiranje i upozorenju Vijeća ministara „visoka zaduženost Republike Srpske, a posebno dalja eskalacija zaduženosti ozbiljno bi mogla ugroziti ukupnu fiskalnu održivost Bosne i Hercegovine s obzirom na ulogu entiteta“.
Inače, potencijalni dug BiH na kraju prošle godine iznosio je 45,6 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), a stvarni, verificirani dug 42,2 posto što našu državu svrstava u red srednje zaduženih zemalja.
Službeni podaci kažu da je potencijalni dug Vladinog sektora Republike Srpske dostigao je 60 posto BDP-a tog entiteta, a u Federaciji 38,8 posto.
Jedan od glavnih razloga rasta duga je prosječni primarni budžetski deficit u posljednjih pet godina od 1,3 posto godišnje – upozorilo je Vijeće ministara.
Zbog svega ovoga, postavlja se pitanje je li se uopšte Republika Srpska smjela upustiti u zaduživanje teško 300 miliona dolara što iznosi oko 511 miliona maraka jer će to u svakom slučaju utjecati na ukupnu fiskalnu održivost države?
Vlasti RS-a, svjesne su da su taj entitet zadužile preko mjere i dopuštene granice pa su najavili da će kredit podići u dvije tranše – jednu u ovoj, drugu u idućoj godini – kako ne bi ušli u „crvenu zonu“.
Zanimljivo je da je ministar financija RS Zoran Tegeltija u „maniru pobjednika“ kao najveći uspjeh naveo da se radi o samostalnom zaduživanju Republike Srpske pa za kredit od 300 miliona dolara nije potrebno tražiti odobrenje institucija BiH?!
Svemu treba dodati da su detalji o tom kreditu i dalje za javnost nepoznati, a po mišljenju ekonomskih stručnjaka iz RS-a „puno je toga mutnog“. Oni su već Vladi RS-a postavili javno pitanje – što će biti ako američki dolar poraste, ali odgovor im još ne stiže. Izveli su i računicu po kojoj po sadašnjem trendu rasta dolara, a izvjesno je da će se nastaviti RS za tri godine morati vratiti ne 511 miliona maraka, nego 597 miliona maraka.
Već nekoliko dana Banjom Lukom kruže priče koje nisu službeno potvrđene, ali ne demantirane, da će Vlada RS-a većinu kredita od 300 miliona dolara dobiti – u gotovini?! Iz Vlade na ovo šute i jedino su saopštili da će novac doći u narednih mjesec dana.
Međutim, Vlada i dalje ne odgovara na pitanja zbog čega investicijskom fondu s Floride od kojeg je dobila kredit, u susjednim zemljama nije dozvoljeno da otvori transakcijske račune? Vjerojatno zbog toga iz nekih političkih i ekonomskih krugova u Banjoj Luci stižu tvrdnje da bi se moglo raditi o crnim novcima koje se ubacuju u legalne tokove novca.