Vijesti
Politika
Sarajevo
Vlada Srbije predvođena Vučićem dočekana uz najviše počasti
04.11.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Vlada Srbije predvođena Vučićem dočekana uz najviše počasti
Članovi Vlade Srbije predvođeni premijerom Aleksandrom Vučićem ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jutros su dočekani uz najviše državne počasti, čime je zvanično počela njihova jednodnevna posjeta glavnom gradu BiH u okviru koje će biti održana zajednička sjednica vlada dvije zemlje.
Vučiča i njegovu delegaciju na platou ispred zgrada parlamenta i Vijeća ministara BiH, na Trgu Bosne i Hercegovine, dočekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
U zgradi Vijeća ministara BiH bit će održana prva zajednička sjednica Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na kojoj će biti razmotrena brojna otvorena pitanja i teme od značaja za funkcionisanje i međusobne odnose dvije zemlje.
Kako su ranije najavili Zvizdić i Vučić, danas će biti razgovarano o poboljšanju ekonomske saradnje, pitanjima koja opterećuju dvije zemlje iz ratnog i poratnog perioda, a bit će potpisani protokol o saradnji u traženju nestalih, memorandum o razumijevanju u oblasti telekomunikacija, protokol o saradnji na očuvanju Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu i sporazum u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja.
Na sjednici će biti riječi i o izgradnji pruge Beograd-Sarajevo, te određenih putnih komunikacija između BiH i Srbije, kao i projektima u oblasti elektroenergetike.
Članovi Vlade Srbije sinoć su doputovali u Sarajevo, gdje ih je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekao zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.
U blizini hotela u kojem je odsjela srbijanska delegacija, kao i na svim glavnim sarajevskim ulicama sinož i od ranih jutarnih sati primjetno je znatno pojačano prisustvo policije.