Vijesti
Politika
Poslovnik jasan
Da bi ministri SBB-a ušli u Vladu KS Konaković mora podnijeti ostavku
23.11.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Da bi ministri SBB-a ušli u Vladu KS Konaković mora podnijeti ostavku
U utorak 24.novembra zakazana je hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.
Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo na svojoj današnjoj sjednici podržao je zahtjev Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS te zakazao održavanje Hitne sjednice Skupštine KS.
Kako je Poslovnikom definisano dnevni red Hitne sjednice utvrdit će se na samoj sjednici.
Iako se povod zna, a to je rekonstrukcija Vlade KS u kojoj ministre iz DF-a trebaju zamijeniti kadrovi SBB, još uvijek je nejasno na koji način će se promjena izvršiti, jer je poslovnik Skuptšine KS jasan, a u njemu nema pojma rekonstrukcije.
Naime, da bi se izvršile promjene neophodno je prvo da premijer Dino Konaković podnese ostavku, a nakon toga se bira nova Vlada, odnosno ministri.
Na ovu činjenicu upozorio je Željko Komšić, lider Demokrastke fronte kazavši da je demokratski da se većina mijenja, ali da se moraju poštovati procedure za takvo činjenje.
''Nije nikakav problem da se rekonstrukcije dešavaju i sasvim je demokratski da se većine mijenjaju, ali to se mora raditi redovnim procedurama. Nemojte kršiti elementarne akte po kojima postupaju skupštine.
U Kantonu Sarajevo ne postoji pojam rekonstrukcije vlade, smjena i promjena parlamentarne većine, odnosno smjena Vlade se odvija po aktima Skupštine Kanona Sarajevo tako što premijer podnese ostavku.
Tako je urađeno u Tuzli i to je legalan način smjene Vlade. Tako isto može i u KS, pa čak je i aktuelni premijer Dino Konaković, kada je SDP prekršio te odredbe poslovnika javno protestvovao protiv toga, a sada hoće da uradi istu stvar.
Nažalost, logika bahatosti i silništva i postupanja vladajućih struktura se nastavlja u ovoj zemlji'' – istakao je Komšić.