Vijesti
Politika
Hoće li doći do rekonstrukcije?
Tijesna većina za ulazak Radončića u vlast
24.11.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Tijesna većina za ulazak Radončića u vlast
Uprkos očekivanjima, danas ipak neće biti provedena dugo najavljivana rekonstrukcija Vijeća ministara, odnosno smjena kadrova DF-a čime bi se otvorio prostor za ulazak SBB-a u državnu vlast.
Naime, Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta BiH u proširenom sastavu odlučio je kako na današnjoj sjednici ovog doma neće biti odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića o smjeni ministra prometa i veza Slavka Matanovića i zamjenika ministra odbrane BiH Emira Suljagića, a tu je informaciju medijima potvrdio Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma, piše Dnevni list.
Razlog je činjenica da danas Zvizdić boravi u službenoj posjeti NR Kini tako da ne može prisustvovati sjednici, a istodobno, na ovaj su način izbjegnute kritike koje bi se sigurno pojavile glede procedure izglasavanja smjene.
Bosić je potvrdio kako je dogovoreno da se ova tačka nađe na dnevnom redu sjednice 10. decembra.
Podrška Saveza za promjene
Inače, nekoliko je nepoznanica glede inicijative Zvizdića o smjeni kadrova DF-a. Ključno je pitanje hoće li nova koalicija SDA-HDZ-SBB imati dovoljno ruku za provedbu rekonstrukcije Vijeća ministara, budući da im je neophodna puna podrška Saveza za promjene, iako postoje spekulacije da će možda i SNSD podržati rekonstrukciju.
Aleksandra Pandurević, predsjedavajuća Kluba SDS-a je rekla kako će se stav Saveza za promjene znati kada ovo pitanje dođe na dnevni red.
Bosić je pak potvrdio kako će se još razgovarati s partnerima u Parlamentarnoj skupštini BiH i razjasniti pojedine stvari.
''Ostaje naš stav i mi mislimo da ministar iz DF-a dobro radio svoj posao, ali izražavamo zahtjeve i većinskih partnera iz Federacije BiH, kao i njihove interese vezane za formiranje vlasti u Federaciji BiH'', rekao je Bosić, piše Dnevni list.
Istovremeno, nejasno je i kako će se ponašati nekoliko zastupnika SDA, tim više što je Salko Sokolović jučer javno najavio kako neće podržati smjenu kadrova DF-a u Vijeću ministara BiH, obrazloživši kako Vijeće ministara ima značajne rezultate u posljednje vrijeme te ističe kako nisu ponuđeni konkretni argumenti da će rekonstruirano Vijeće ministara kvalitetnije raditi.
Ovakav stav otvara prostor za spekulacije oko ponašanja i drugih zastupnika SDA (Šemsudina Mehmedovića, Senada Šepića iSadika Ahmetovića).
Ukoliko bi sva četvorica bila protiv, SDA (plus zastupnik A-SDA), SBB i HDZ imali bi ukupno 15 ruku te s glasovima Saveza za promjene (6 zastupnika) ne bi imali natpolovičnu većinu (22). Naime, nedostajala bi jedna ruka.
SNSD se okomio na Vijeće ministara
S druge strane, SNSD će tek danas odlučiti kako će se ponašati prilikom izglasavanja, a pritom su oštro kritizirali matematičku koaliciju na razini BiH koja očito ne uvažava izborne pobjednike u entitetima, misleći pritom da činjenicu da je Savez za promjene, umjesto SNSD-a dio državne vlasti.
Predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac potvrdio je još jednom kako ovo Vijeće ministara nema podršku te stranke budući je, kako je naveo, nelegalno konstituirano te usput promovira politiku centralizacije.
Naime, objasnio je kako su prilikom imenovanja ovog saziva istekli svi zakonski rokovi, dok je predsjedavajući Denis Zvizdić u svojem ekspozeu promovirao, kako kaže Košarac, politiku daljnje centralizacije institucija Bosne i Hercegovine.
Pored toga Vijeće ministara nije razvilo prijeko potrebnu suradnju s Vladom Republike Srpske, što je još jedan od razloga zašto nema podršku zastupnika SNSD-a.
Jedinstvo Kluba SDA
Zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović istaknuo je kako je sasvim sigurno da ima dovoljno ruku da se izglasa i smjena postojećih ministara, odnosno potvrđivanje smjene koju je već praktično obavio predsjedavajući Vijeća ministara BiH, i imenovanje novih ministara.
Ipa, komentirajući istup stranačkog kolege Salke Sokolovića koji je kazao kako će glasovati protiv smjene, Džaferović je potvrdio kako će Klub SDA zasjedati, te da su jasne upute najviših organa stranke.
''Dakle, SDA ima službeni stav, a to je da se glasuje za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH na način kako je to predloženo. Očekujem puno jedinstvo Kluba SDA i očekujem potpuno poštivanje odluka najviših organa stranke'', naveo je Džaferović.
Poštovati proceduru
Predsjednik DF-a Željko Komšić, naglasio je kako nova parlamentarna većina ima pravo na smjene, ali ako se one odvijaju po proceduri, legitimno, upozorivši kako to do sada nije bila praksa kod nekih smjena.
''Pogotovo vidimo da se to nastavlja i u kantonima u Federaciji BiH. Dakle ne poštuje se zakon, ne poštuju se poslovnici kada je riječ o tim stvarima'', kazao je Komšić, istaknuvši kako postoje propisani postupci, i ako se oni poštuju onda je to sasvim legitimno i legalno.
''Ako nije legalno, mi ćemo koristiti sve ono što nam pravni sistem stavlja na raspolaganje u smislu tužbi, apelacija, jer je to naše pravo po zakonu i drugim aktima koji to reguliraju'', upozorio je Komšić.
Obrazloženje odluke
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić dostavio je u petak Parlamentarnoj skupštini BiH odluku o smjeni ministra Matanovića i zamjenika ministra Suljagića, kadrova DF-a.
U svojem je obrazloženju pojasnio kako je odluka donesena na na zahtjev predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića od 19. novembra.
Inače, Fahrudin Radončić, lider SBB-a, trebao bi biti novi ministar prometa i veza, dok bi, prema istom planu, Bakir Dautbašić, aktuelni tajnik Ministarstva sigurnosti trebao biti imenovan za novog zamjenika ministrice odbrane, piše Dnevni list.