Vijesti
Politika
Američki kongresmen
Turner: Potreban novi Dayton!
27.11.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Turner: Potreban novi Dayton!
Mike Turner, američki kongresmen iz Dejtona, zatražio je od državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Johna Kerryja da se angažira u Bosni i Hercegovini i pokrene aktivnosti na organiziranju "Daytona 2", piše danas "Dnevni avaz".
Turner, koji je i predsjedavajući Parlamentarne skupštine NATO-a, boravio je protekle sedmice u posjeti BiH, susreo se sa zvaničnicima, ali u javnosti je posjeta prošla skoro pa nezapaženo.
Kako saznaje "Avaz", tako je bilo na njegov izričiti zahtjev.
Turner je već duže vrijeme veoma aktivan u regionu kao zagovornik jače američke uloge i širenja NATO-a. No, povodom 20. godišnjice Dejtonskog sporazuma, koji je sklopljen u gradu iz kojeg Turner dolazi i gdje je bio gradonačelnik prije dvije decenije, on je pokrenuo diplomatsku inicijativu u kojoj traži od State Departmenta da poduzme mjere.
U lokalnim novinama u Daytonu, Turner je objavio kolumnu u kojoj djelimično objašnjava svoju inicijativu.
"Zatražio sam od sekretara Kerryja da poduzme mjere protiv političke krize u BiH. U svjetlu posljednjih terorističkih napada u Evropi, svjetski lideri moraju zajednički razviti strategiju za izgradnju mirnog okruženja i stabilnih vlada. Sada je vrijeme da potvrdimo našu predanost u osiguranju stabilnosti u regionu. Upravo zbog nestabilnosti na Balkanu, moramo ponovo razmotriti ova pitanja i zato sam Kerryja pozvao na novi Dejtonski mirovni ugovor 2" navodi Turner.
On ističe da je, kada se pogledaju događaji koji su vodili ka historijskom mirovnom sporazumu, važno znati da djelovanje Dejtona nije završeno na Balkanu.
"Vrijeme je da SAD s ostalim članovima međunarodne zajednice poduzmu žustre mjere i potvrde svoju predanost trajnom miru na Balkanu", kaže Turner obraćajući se Kerryju, koji naredne sedmice dolazi u region.
Državni sekretar SAD-a će ići u Beograd i Prištinu u nastavku prave diplomatske ofanzive SAD-a u regionu.
Ovaj kongresmen svojevremeno je reagirao podnoseći rezoluciju za zaštitu crnogorske granice, nakon što je reaktivirano pitanje Sutorine, te zatražio sankcije za BiH, piše Avaz.