Vijesti
Politika
Tonino Picula
Moderna BiH ne može se konstituirati na Dejtonskom sporazumu
09.12.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Moderna BiH ne može se konstituirati na Dejtonskom sporazumu
Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini zaustavio je rat, ali takav dokument nije temelj na kojem se može izgraditi jedna moderna i demokratska država, kazao je hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula pred početak konferencije posvećene 20. godišnjici Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma u Bruxellesu.
Picula je pred početak današnje konferencije "Evropska budućnost BiH - 20 godina nakon Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma“, Dejtonski sporazum nazvao "odličnim dokumentom o prekidu vatre koji je spriječio krvoproliće u BiH".
"Međunarodna zajednica kaže da je to velika pobjeda diplomatije nad ratom, ali jedna zakašnjela i skupa pobjeda. Sto hiljada mrtvih, dva miliona raseljenih, Dayton je to zaustavio, Dejtonski sporazum, međutim, nije dokument na kojem se jedna moderna, demokratska i višenacionalna zajednica može konstituirati u ovako strelovitim promjenama koje od svake zemlje traže ozbiljne preinake", kazao je Picula dodavšo kako BiH čekaju ozbiljni zahvati.
Istakao je kako vjeruje da će se konsenzus moći postići, prije svega, u BiH, te da dogovori neće biti nametnuti kao što je to bio slučaj prije 20 godina.
Današnja konferencija dat će pregled dosadašnjih postignuća u BiH u posljednjih 20 godina te pokazati kakva je evropska perspektiva BiH.
"Trenutak u kojem se BiH trenutno nalazi pokazuje da je zemlja pred izuzetno važnim korakom koji bi trebala iskoristiti", kazao je član Evropskog parlamenta iz Hrvatske Jozo Radoš.
"Ova konferencija je samo jedan mali korak, ali cijela situacija i trenutak u kojem se BiH nalazi, otvorenost puta, predanosti EU i predanost političkih lidera u BiH svakako govori o tome da se BiH nalazi pred važnim korakom. Bilo bi šteta da taj korak ne iskoristi u pravom smislu", kazao je Radoš.