Vijesti
Politika
Carl Bildt
Međunarodna zajednica godinama nije radila što treba u BiH
14.12.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Međunarodna zajednica godinama nije radila što treba u BiH
Carl Bildt, švedski diplomat i bivši visoki predstavnik u BiH, povodom 20. godina od potpisivanja Daytona, rekao je da je u tom trenutku to bio jedini mogući sporazum.
"Mislim da ovo svakako nije herojska priča međunarodne zajednice koja godinama nije radila što treba da bi na kraju postigli sporazum koji je bio jedini mogući", rekao je Bilt u intervju za "Göteborgs-Posten".
On se prisjetio i maratonskih pregovora u bazi "Wright Patterson" u Ohaju, kada je američka strana vjerovala da su upravo američki zračni napadi bili ti koji su prisilili sve zaraćene strane da sjednu za stol međutim, kako kaže, to je bio mit.
"To bombardiranje je imalo ograničenu vojnu vrijednost. Mi, Europljani u Deaytonu smo bili fokusirani na ustavnu konstrukciju koja bi odgovarala budnućnosti BiH", rekao je Bildt.
Govoreći o današnjoj situaciji, Bildt je rekao da su politika i političari u BiH i dalje podijeljeni po etničkim linijama te da je središnja vlast slaba.
"Političari u BiH se trebaju natjerati da sjednu zajedno i preuzmu odgovornost za razvoj budućnosti, a ne da čekaju rješenja koja će formulirati međunarodni akteri", rekao je Bilt.
Švedski diplomat smatra da je Daytonski sporazum riješio milijune imovinskih sporova, a da su mnogi izbjegli dobili mogućnost da se vrate svojim domovima.
"Važno je shvatiti bit problema, kako se povijest ne bi ponovila", rekao je Bildt.