Vijesti
Politika
Dunović upozorava
Vlada FBiH zbog Čavare krši međunarodne propise
29.12.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Vlada FBiH zbog Čavare krši međunarodne propise
Na zahtjev predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, Vlada je odlukom svjesno prekršila međunarodne propise, upozoreno je iz Kabineta Milana Dunovića, potredsjednika FBiH, prenosi novinska agencija Patria.
Naime, Vlada Federacije BiH, na sjednici održanoj 5. novembra 2015. godine, donijela je Rješenje o stavljanju van snage Rješenja o imenovanju delegacije BiH iz Federacije BiH u Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope.
''Imenovanje članova delegacije i istek njihovog mandata u Kongresu jasno su definisani Poveljom i statutarnom rezolucijom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope. Navedenom Poveljom je definisano da se članovi delegacije imenuju na period od četiri godine, te da prije isteka četverogodišnjeg mandata mogu biti zamjenjeni samo u slučaju smrti, ostavke ili gubitka političkog mandata.Vlada Federacije BiH, na sjednici održanoj 5. novembra 2015. godine, donijela je Rješenje o stavljanju van snage Rješenja o imenovanju delegacije BiH iz Federacije BiH u Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope'' - saopćeno je iz Kabineta potpredsjendika Milana Dunovića.
Imenovanje članova delegacije i istek njihovog mandata u Kongresu jasno su definisani Poveljom i statutarnom rezolucijom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope. Navedenom Poveljom je definisano da se članovi delegacije imenuju na period od četiri godine, te da prije isteka četverogodišnjeg mandata mogu biti zamjenjeni samo u slučaju smrti, ostavke ili gubitka političkog mandata.
Iako su i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, a i Ministarstvo vanjskih poslova BiH pisanim putem informisali Vladu Federacije BiH o propisanoj proceduri, Vlada je jednoglasno donijela odluku na zahtjev predsjednika F BiH Marinka Čavare.
Naknadno, predsjednik Čavara je izvršio imenovanje nove delegacije svjesno kršeći Povelju i statutarnu rezoluciju Kongresa, a jedini motiv za takav potez bio je, očigledno, izbacivanje potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića iz delegacije, te istovremeno imenovanje samog sebe.
Podsjećamo da je u mjesecu martu tekuće godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine imenovala, između ostalih, potpredsjednika F BiH Milana Dunovića kao šefa delegacije BiH u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Evrope iz F BiH.Vlada Federacije BiH, na sjednici održanoj dana 05.11.2015. godine, donijela je Rješenje o stavljanju van snage Rješenja o imenovanju delegacije BiH iz Federacije BiH u Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope.
Na zahtjev predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, Vlada je ovom odlukom svjesno prekršila međunarodne propise! Imenovanje članova delegacije i istek njihovog mandata u Kongresu jasno su definisani Poveljom i statutarnom rezolucijom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope.
Navedenom Poveljom je definisano da se članovi delegacije imenuju na period od četiri godine, te da prije isteka četverogodišnjeg mandata mogu biti zamjenjeni samo u slučaju smrti, ostavke ili gubitka političkog mandata.
Iako su i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, a i Ministartsvo vanjskih poslova BiH pisanim putem informisali Vladu Federacije BiH o propisanoj proceduri, Vlada je jednoglasno donijela odluku na zahtjev predsjednika F BiH Marinka Čavare.
Naknadno, predsjednik Čavara je izvršio imenovanje nove delegacije svjesno kršeći Povelju i statutarnu rezoluciju Kongresa, a jedini motiv za takav potez bio je, očigledno, izbacivanje potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića iz delegacije, te istovremeno imenovanje samog sebe.
Podsjećamo da je u mjesecu martu tekuće godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine imenovala, između ostalih, potpredsjednika F BiH Milana Dunovića kao šefa delegacije BiH u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Evrope iz FBiH.